Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În 2011, printr-un articol al Legii 410, s-a decis ca în 2012 să fie suspendate plăţile în cazul indemnizaţiilor acordate luptătorilor în Revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite.

De asemenea, aceeaşi lege reduce numărul călătoriilor CFR acordate gratuit revoluţionarilor de la 12 la trei. Prevederile au lăsat fără bani revoluţionarii cu merite deosebite şi orfanii din Revoluţie, care au vârsta peste 26 de ani. Potrivit vechilor prevederi, copiii eroilor martiri aveau dreptul la indemnizaţie până la majorat sau până la încheierea studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Însă dincolo de această vârstă, indemnizaţia continuă să fie plătită în cazul în care beneficiarii nu aveau altă sursă de venit.

Suspendarea a rămas însă valabilă şi astăzi, însă au rămas însă neatinse drepturile băneşti acordate celor răniţi, reţinuţi şi celorlalţi urmaşi ai eroilor martiri din Revoluţie. În Caraş-Severin, pe Legea 341/2004 sunt încadraţi 226 de revoluţionari, majoritatea având drepturile băneşti suspendate. Indexarea de 0,6% este totuşi acordată persoanelor ieşite la pensie pentru limită de vârstă care au şi calitatea de urmaşi de revoluţionari, în această categorie figurând 1.120 de persoane.