Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Discuţiile care aduc deponeul de la Lupac în centrul atenţiei, cum că ar avea tarife exorbitante, n-au speriat cetăţenii, obişnuiţi cu cea mai scumpă apă, cel mai mare tarif de distribuţie pentru curent şi, de ce nu, cel mai scump gunoi. Au nemulţumit însă autoritatea judeţeană care a vrut să clarifice lucrurile, pentru liniştirea tuturor, cu precizarea că, în cazul Reşiţei, tarifele vor fi undeva la jumătatea costurilor cu tot cu transportul la Oradea!

„Odată cu deschiderea deponeului de la Lupac, se va elimina costul cu transportul către depozitele de deșeuri din alte județe. Aș vrea să vă dau un exemplu, tariful pentru gunoiul menajer adus la poarta Centrului de la Lupac va fi de 94,48 lei/tonă, pentru zona Reșița și orașul Caransebeș. În prezent, suma plătită pentru deșeurile menajere transportate la Oradea, de la Reșița, este de 186,36 lei“, a transmis Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Tarifele de operare la Lupac au crescut de la 4 la 18 lei, de la 25 la 94 de lei, de la 62 la 158 de lei, de la 64 la 148 de lei, aşa cum acuza, printre cifre, Valentin Armaşu, liderul ecologiştilor cărăşeni. În acest context, şeful CJ dat o justificare pentru majorarea tarifelor: „Nu este vorba, în niciun caz, de o triplare a tarifelor pe tonă față de anul 2016. Modul de calcul al tarifelor în acest an este total diferit de anul 2016. Tariful de la nivelul anului 2020 are o serie de componente care nu existau la începutul anului 2016, atunci când a început procedura de licitație pentru identificarea unui operator la CMID Lupac. O astfel de componentă este taxa pentru economia circulară care, în acest moment, este de 80 lei pe tonă. Această taxă nu exista în 2016. Sunt și alte costuri care au generat o creștere a tarifelor, precum salariul minim pe economie ce avea o valoare de 1.250 lei în 2016, acum este 2.230 lei. Sigur, în cei patru ani a crescut cursul euro, impozitele, taxele și exemplele ar putea continua. Consiliul Județean Caraș-Severin stabilește tarifele pentru activitățile din cadrul CMID Lupac, respectiv sortare, tratare mecano-biologică și depozitare pentru zona Reșița (zona 1) și Caransebeș. De asemenea, tarifele pentru activitățile de sortare, tratare mecano-biologică, depozitare, transfer și transport de la stațiile de transfer către CMID Lupac pentru zonele Bozovici (zona 2), Pojejena (zona 3), Oravița (zona 4), Băile Herculane (zona 5) și Oțelu Roșu (zona 6). Menționăm că la aceste tarife se adaugă costurile pentru colectarea și transportul deșeurilor de pe raza UAT-urilor până la stațiile de transfer pentru zonele 2, 3, 4, 5, 6 sau către CMID Lupac pentru zona Reșița (zona 1) și Caransebeș“, a încheiat preşedintele CJ CS.

JCS-Antoniu Mocanu