CARAȘ-SEVERIN – Fostul deputat cere impresionanta sumă după ce a fost ținută în condiții pe care le consideră inumane, plus că încheierea prin care s-a dispus arestarea, de către Tribunalul Caraș-Severin, a fost desființată de Curtea de Apel Timișoara!
Fostul deputat cărășean Luminița Jivan a dat în judecată Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, cerând 750.000 de lei daune morale și 75.000 de lei daune materiale pentru acoperirea prejudiciului suferit în urma a ceea ce consideră a fi privare ilegală de libertate, în perioada cuprinsă între 9 și 15 decembrie 2021, când a stat în arest.
Pe scurt, fostul oficial a fost reținut în 9 decembrie 2021, pentru 24 de ore, iar DIICOT, Biroul Teritorial CS, cerea pe atunci Tribunalului Caraș-Severin să dispună arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, din 9 decembrie 2021, până în 7 ianuarie 2022, pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj (modalitatea agravantă), folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, înșelăciune, complicitate la delapidare și la tentativă de delapidare, și trafic de influență.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin, în persoana lui Rustin Ciasc, a admis propunerea de arestare pentru trei inculpați din același dosar, Luminița Jivan, Maria Păulescu și Ionel Panfilescu, fiind dispusă emiterea mandatelor de arestare preventivă corespunzătoare. Curtea de Apel Timișoara a dispus însă desființarea încheierii penale a Tribunalului Caraș-Severin, prin care a fost admisă propunerea de arestare, și punerea de îndată în libertate a celor trei. Și chiar dacă s-a spus că arestarea nu ar fi fost motivată, se pot regăsi o serie de motive reținute de judecătorul Rustin Ciasc în cele 54 de pagini ale încheierii purtând semnătura acestuia. Însă, din încheierea Curții de Apel Timișoara, reiese că motivele respective nu ar fi fost suficiente. Spre exemplu, în cazul delapidării, instanța regională remarca faptul că nu sunt întrunite elementele infracțiunii, iar în cazul altei fapte, Codul Penal prevede pedeapsa închisorii de până la un an, iar pentru arestarea preventivă, pedeapsa minimă trebuia să fie de 5 ani.
Cât au dăunat cele 6 zile de arest? Pe lângă vătămările morale și atingerile aduse imaginii, onoarei, șocul produs familiei, printre condiţiile inumane se remarcă lipsa spațiului adecvat, a temperaturii optime, condițiile precare de igienă, fără posibilități prea mari de mișcare sau de plimbare, faptul că țeava de la dușuri era înțepată în 3 locuri, prin care stropea, iar duș se putea face cu apă caldă doar de două ori pe săptămână. În rest, erau disponibile doar jgheaburile cu apă rece de la baie și o toaletă insalubră de tip turcesc. Lucruri care i-ar fi adus grave atingeri sănătății fostului deputat cărășean, care la vremea arestării deținea funcția de consilier la cabinetul președintelui Consiliului Județean. De altfel „imediat după arestarea sa preventivă, reclamanta a fost obligată să-și prezinte demisia din funcția publică pe care o deținea în cadrul CJ CS, fiind lipsită, fără drept, de salariul în cuantum de 10.000 de lei lunar, pe care îl încasa de la această instituție“, se arată în cererea de chemare în judecată.
Nu putem comenta cât de îngerași sunt unii (nici arestaţi, nici magistraţi) sau cât de incorecte sunt deciziile altora. Dar legat de sumele cerute ca despăgubire, putem încheia folosind cuvintele președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, vizavi de subiect: „Cei închiși pe nedrept cer daune astronomice. Din câte am auzit, și celelalte două persoane arestate pe nedrept vor cere daune la fel de mari precum cele cerute de doamna Jivan. Dar să mai avem puțină răbdare…“.
JCS-Antoniu Mocanu