Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sub genericul „E vremea cititului“, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ din Reșița a activat un program atractiv de vacanță la Secția pentru copii. Startul s-a dat miercuri (26 iulie), la etajul II al Casei de Cultură a Sindicatelor, unde cei mici și-au dat întâlnire cu voluntari care le-au împărtășit bucuria lecturii.

Inițiat de grupul „Citim Împreună România“ și „Brandi Anderson Bates“, programul, extrem de flexibil și amuzant, se adresează copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, aceștia având posibilitatea să socializeze și să schimbe impresii din experiența personală a cititului. Timp de o lună, așadar, în fiecare miercuri, până în data de 23 august, între orele 11.00 – 12.00, copiii sunt așteptați de coordonatoarea proiectului, bibliotecar Veronica Stieglbauer, care a explicat în ce constau aceste întâlniri și care este scopul lor: „Copiii își confecționează niște coșulețe colorate pe care vor lipi fructe autocolante, în funcție de numărul paginilor citite, la 50 de pagini un măr, la 100 de pagini o portocală, iar coșulețele vor fi afișate pe un panou la Secția pentru Copii. Vor primi și câte un jurnal în care își pot consemna impresiile de lectură. Noi le punem la dispoziție aceste materiale, iar ei își pot demonstra inclusiv creativitatea. Proiectul a fost inițiat pentru a preveni deteriorarea capacității de lectură a copiilor pe timpul vacanței, pentru că, așa cum se știe, copiii nu prea citesc în vacanță. Astfel, ei sunt încurajați să citească și în vacanță, să își facă prieteni noi și să fie mai bine pregătiți în toamnă, pentru un nou an școlar. De asemenea, cei care nu au fișe, se pot înscrie acum la bibliotecă, la această secție“, ne-a mai informat coordonatoarea programului.

Copiii vor citi rând pe rând, dacă vor, dar le vor citi și voluntarele care s-au oferit că colaboreze la cele patru întâlniri, Mădălina GligorCentrul de Voluntariat „Mansarda“, Larisa Trifa – care abia acum se inițiază în voluntariat și Sara CojocariuAsociația Grupurilor de Tineret. Trei prietene la vârsta adolescenței care, așa cum ne-a mărturisit Mădălina, încearcă să ajute Biblioteca, dar și pe copii să-și dezvolte personalitatea: „dacă Biblioteca are nevoie de noi, am zis, hai să ne dăm noi, din timpul nostru. Pe mine cărțile m-au format, m-au ajutat foarte mult în dezvoltarea personală pentru că, dintr-un copil care stătea retras, am ajuns să scriu, să fac teatru, să mă implic în tot felul de activități, să fac voluntariat. Vacanța pentru mine nu înseamnă stat acasă, înseamnă ieșit la diferite activități, cu prietenii, înseamnă să fac mult mai multe decât în timpul școlii“.

Larisa a fost cea care a început să se inițieze în voluntariat și, înconjurată de copii, le-a citit câteva pagini dintr-o carte, provocându-i apoi să schimbe rolurile. Probabil că acești tineri cititori, care deja s-au înscris la Secția pentru copii, vor mai aduce, la rândul lor, și alți prieteni de pe strada lor, pentru că întâlnirile la bibliotecă se anunță interesante și distractive.