Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spunea prefectul judeţului, vorbind despre detaliile care trebuie puse la punct până sună clopoţelul. Potrivit acestuia, unele şcoli îşi vor deschide porţile cu toaleta în curte, altele fără apă, fără pază sau fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

Cu două săpămâni înainte de începerea noului an şcolar, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Matei Lupu, a evaluat situaţia şcolilor în judeţul Caraş-Severin, iar în urma şedinţei Colegiului prefectural a schiţat câteva concluzii: „Vreau să fie totul perfect, din punctul de vedere al începerii şcolii, a spus prefectul judeţului, Matei Lupu, lucrurile nu stau extraordinar de rău. Că mai avem câteva unităţi care au toaleta în curte, din care şase sau şapte sunt în lucru, motivul este că se lucrează la acele clădiri. N-ar fi o problemă aşa de gravă. Am discutat cu colegii de la ISU şi condiţii sunt pentru începerea şcolii, doar că nu sunt făcute altele. Ca să faci un proiect pentru avizarea ISU, asta înseamnă sume mari. Nu sunt bani, am înţeles şi asta dar, totuşi, trebuie să le facem. Nu vorbim de acest lucru de azi, de ieri, vorbim de ani de zile“.

Matei Lupu a spus că aceste deficienţe nu se vor rezolva nici peste câţiva ani dacă nu se rezolvă în forţă acum, măcar cât se poate, iar în privinţa autorizaţiei sanitare a precizat că deja s-au rezolvat cinci şcoli în judeţ, iar inspectorii se află în continuare pe teren. Referitor la asigurarea pazei, prefectul a specificat că nu intră în discuţie şcolile mari, unităţile de învăţământ mai importante, fiindcă cele din oraşe sau din comunele mari, unde funcţionează licee, au asigurată paza: „Doar şcolile mici nu au pază, iar din discuţiile pe care le-am avut, îi rugăm ca paza să fie asigurată de personalul propriu. N-o să scăpăm din vedere şcolile unde ştim că nu e asigurată paza şi vom trimite poliţistul din comuna respectivă“.

Au fost dispuse controale şi la cantinele unităţilor şcolare, precum şi verificarea locurilor de depozitare pentru programul „Laptele şi cornul“: „Doar jumătate de lună mai e până începe şcoala, a mai zis Lupu, o să înceapă distribuţia de corn şi măr şi ne trezim din nou că nu merge un frigider, că cine ştie ce sală de depozitare nu îndeplineşte condiţiile, practic, lucruri pe care putem să le rezolvăm până începe şcoala. De aceea insist pe acest lucru. Sigur, e greu să avizăm 30 de şcoli care nu au acte, deşi potrivit informărilor de la ISJ şi ISU, ele îndeplinesc condiţiile, adică au căile libere, au stingătoare, n-ar fi un pericol pentru copii. Dacă ar fi vreun pericol, n-aş fi eu de acord să înceapă şcoala, orice s-ar întâmpla. Mai avem foarte multe clădiri care sunt în reparaţii, fiindcă în Caraş am avut destul de multe proiecte pentru şcoli, fie reparaţii, fie alte lucrări. Şi aici este o problemă, pentru că, părerea mea, termenul putea fi 12 august 2019, nu 12 decembrie 2019, dar e bine şi aşa, dacă vedem aceste lucruri rezolvate, ca să nu mai existe problema toaletelor care sunt în curte, de pildă, sau alte condiţii în care să înveţe copiii. Mai mult, acolo unde nu avem apă potabilă, am dispus să se achiziţioneze aparate care să furnizeze apă potabilă pentru copii. Am înţeles că sunt sate, zone unde nu există apă potabilă, nu-i încă trasă apa, sunt încă în lucru, pe proiecte, dar poţi să achiziţionezi un aparat de apă potabilă“.

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general al ISJ Caraş-Severin, Marius Cornici, speră ca debutul noului an şcolar să fie unul reuşit, mai ales în urma verificărilor efectuate de inspectorii şcolari şi de celelalte instituţii din comisii. În legătură cu manualele şcolare, deşi acestea ar fi trebuit să fie în depozit încă din luna iulie, Cornici a spus că nu sunt probleme ca în alţi ani, copiii vor avea manuale în prima zi de şcoală, numai că termenul n-a fost respectat din cauză că nu au fost depuse comenzile la timp: „Abia acum s-au depus, dar de săptămâna aceasta manualele sunt în depozit şi pot fi ridicate de către şcoli. Problema a fost la şcoli. Acestea nu au completat în aplicaţia informatică comanda respectivă, astfel încât n-au ajuns în termenul prevăzut, în luna iulie. Acum s-a remediat situaţia, deci în data de 9 septembrie, fiecare elev va avea manualele în ghiozdan pentru clasa respectivă“.

Alexandra Gorghiu