Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Lucrările de reabilitare care se ridică la peste 7 milioane lei au fost începute acum 4 luni şi nu au fost sistate nici pe timp de pandemie! 

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) lucrează intens la refacerea Barajului Oravița Mică. Obiectivul face parte din proiectul de investiții „Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, județ Caraș- Severin“, scopul proiectului fiind de apărare împotriva inundaţiilor a localităţii Oraviţa, asigurarea unui debit de servitute în localitate şi agrementul adiacent lacurilor de acumulare. Lucrările de reabilitare care se ridică la peste 7 milioane lei au fost începute acum 4 luni şi nu au fost sistate nici pe timp de pandemie. Potrivit comunicatului emis de ABA Banat au fost executate până acum circa 25% din totalul lucrărilor. Valoarea lucrărilor realizate la sfârşitul lunii trecute se ridică la suma de 1.540.000 lei, fondurile provenind de la bugetul de stat precum şi din fonduri proprii.

Din imaginile postate pe site-ul oficial al instituţiei se pot vedea cum decurg lucrările. Astfel, a fost amenajat deversorul frontal, fiind efectuate şi lucrări de zidărie din piatră la baraj. Alte lucrări efectuate au constat în amenajarea zonei aval de barajul Oraviţa Mică. Pentru întregul complex hidrotehnic au fost atestate probleme încă din anul 1996, iar de atunci localitatea a fost inundată de mai multe ori, întrucât volumul apei era prezent în cantități mari, iar barajele deteriorate. Din anul 2000 și până în 2005 au fost rezolvate aceste probleme însă pentru segmentul Oravița Mare. Complexul hidrotehnic Oraviţa cuprinde trei sectoare hidrografice și implicit trei obiective de refacere a proiectului: barajul Oraviţa Mare, barajul Oraviţa Mică şi regularizarea pârâului Oraviţa.

JCS-Nicoleta Moraru