Caraş-Severin, Romania

BUCOȘNIȚA – Ziduri de sprijin și rigole în vederile Primăriei Bucoșnița, într-un an fără intemperii!

Au avut noroc localnicii întrucât ploile de anul acesta n-au înfuriat Bucoșnița, adică pârâul care traversează centrul de comună. În trecut însă, de prin 2010 și până în 2020, apa se umfla la fiecare ploaie mai serioasă. Motiv pentru care primăria a depus pe CNI un proiect în valoare de 2 milioane de euro, de refacere ziduri de sprijin. Concret, vor fi construite ziduri de sprijin, peste un kilometru, în acest fel regularizând și îndiguind albia pârâului. Din declarația primarului Vichente Suru, am reținut că proiectul a trecut de comisia tehnică a CNI, autorizația de construcție a fost deja emisă, urmând ca în viitorul apropiat să fie organizată licitația în vederea execuției lucrării.

Acestui proiect i se adaugă unul pe „Anghel Saligny”, de modernizare drumuri și străzi la Petroșnița și Vălișoara. La Petroșnița, urmează a fi modernizate și reabilitate 1,5 km de rigole și trotuare împreună cu accesele spre proprietăți, lucrări ce nu pot fi decât binevenite în eventualitatea unor ploi însemnate cantitativ. În cadrul aceluiași proiect, la Vălișoara vor fi modernizate mai multe porțiuni de drumuri, în lungime totală de 1,2 km.

Primarul ne-a vorbit și despre proiectul de modernizare a drumului Bucoșnița-Cerneț, în lungime de 4,5 km, care, de asemenea, face obiectul unui proiect depus pe „Anghel Saligny”. „Pentru ambele proiecte, documentațiile au fost deja încărcate pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Urmează evaluarea și semnarea contractelor de finanțare, valoarea fiind de aproximativ 7 milioane de lei pentru fiecare proiect.”, a precizat Vichente Suru.

Aceste proiecte se adaugă celor deja finalizate. 4 milioane de lei au fost investiți prin AFIR în modernizarea mai multor porțiuni de drumuri din Vălișoara, Goleț și Petroșnița, în lungime totală de 5,5 km. De asemenea, prin PNDL 2, au fost modernizați 3,5 km din Drumul Județean 608C, investiția ridicându-se la 3 milioane de lei. Tot prin PNDL 2, rețeaua de apă și canal a fost extinsă cu 700 m, realizându-se și 980 de racorduri, grație unei investiții de 4 milioane de lei.

JCS-Ionel Ivașcu