Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din cele 557 de locuri solicitate de agenţii economici din judeţ, au rămas disponibile 340 de locuri în învăţământul dual şi profesional. 14 unităţi de învăţământ au în oferta școlară calificări profesionale de nivel 3!

Ultimele date transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin indică faptul că pe locurile alocate rutelor de școlarizare în învățământul profesional și dual s-au înscris 217 elevi, din care 21 de elevi la învățământul profesional special. Pentru a doua etapă de repartizare au mai rămas disponibile 340 de locuri din totalul de 557 de locuri (325 la învățământul profesional și dual și 15 la învățământul profesional special), toate solicitate de operatorii economici din județul Caraș-Severin pentru cele 14 unități de învățământ care au în oferta școlară calificări profesionale de nivel 3.

La învățământul dual, după prima etapă de admitere, în funcție de opțiunile exprimate, au fost ocupate 67 din cele 221 de locuri disponibile (175 de locuri disponibile în anul școlar 2022-2023), conform solicitărilor operatorilor economici, transmise direct la Ministerul Educației. În total, au rămas disponibile la învățământul dual pentru etapa a doua de admitere, 154 de locuri (69,68%), au precizat reprezentanţii ISJ Caraş-Severin.

Învăţământul dual reprezintă o formă de organizare a învățământului profesional, organizat la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori ai absolvenților, asigurând oportunități sporite de educație și formare profesională de calitate, în relație cu un potențial loc de muncă. Pe lângă dobândirea unei calificări profesionale care le va permite să obțină un loc de muncă mai rapid decât colegii lor care optează pentru învățământul liceal, elevii care aleg să urmeze învățământul dual au o serie de alte avantaje: bursă de studiu lunară în cuantum de 200 de lei; bursă suplimentară de cel puțin 200 de lei, acordată de către operatorul economic la care efectuează stagiul de instruire practică; pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, pot lucra pe o perioadă determinată și, astfel, pot avea câștiguri suplimentare; după finalizarea programului de trei ani de școală duală, își pot continua studiile în clasa a XI-a, la liceu, în vederea obținerii diplomei de bacalaureat, iar pe durata studiilor liceale, pot să lucreze în meseria pentru care au obținut calificarea profesională. De asemenea, Primăria Reșița oferă elevilor din învățământul dual care provin din alte localități cazare și masă gratuite pe durata școlarizării.“, a precizat Ion Chiosa, inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic.

JCS-Nicoleta Moraru