Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL – Deşi nu s-a născut în comună, Grigore Nicolae Dorel iubeşte comuna Cărbunari şi are un respect deosebit pentru oamenii de aici. De asemenea, şi locuitorii îl respectă şi, potrivit unui sondaj, aptoape 70% dintre locuitori îl vor primar pe Grigore Nicolae Dore.

Jurnal de Caraş-Severin: Care este motivul pentru care aţi intrat în luptă pentru fotoliul de primar în Cărbunari?

Grigore Nicolae Dorel: Vreau să recompensez şi să ofer comunităţii care m-a adoptat, cu zece ani în urmă, tot ceea ce îmi permite o asemenea funcţie cu care m-ar putea onora oamenii. Este o obligaţie pentru oricine să asiguri o viaţă liniştită generaţiilor viitoare, este o virtute să poţi oferi bine aproapelui tău.

JCS: E ceva ce doriţi să schimbaţi în mod special?

GND: Soarta locuitorilor de aici e decisă de o mână de oameni şi asta trebuie să înceteze. S-a promis finalizarea alimentării cu apă cu termen final 2008, dar încă se lucrează la asta; oamenii au fost păcăliţi cu branşarea la coloana de apă din bugetul local, li s-a promis şi canalizare, şi asfaltare, dar s-au ales cu mai nimic. O problemă majoră ar fi aceea că, deşi li s-a promis oamenilor că taxele şi impozitele nu vor creşte, realitatea este aceea că, în zonă, la noi sunt cele mai ridicate. Li s-au promis investitori… şi după opt ani aceştia nu au venit. S-au pierdut milioane de euro din cauza nepăsării şi lipsei proiectelor. Vreau să schimb asta.

JCS: Ce vreţi să faceţi pentru locuitorii comunei Cărbunari?

GND: Fac parte din echipa liberală şi, în primul rând, doresc intabularea tuturor caselor şi terenurilor. În prezent, alimentarea cu apă în comună se face de la un izvor de suprafaţă, şi, pentru a evita riscul secetei, doresc forarea a două puţuri pentru alimentare. Oamenii nu trebuie să ducă grija apei. Vreau să fac un proiect integrat pentru canalizare, să avem staţie de epurare. Vreau să încurajez turismul în această zonă cu potenţial ridicat. Vreau să ajut oamenii să dezvoltăm zona, să aducem turişti şi locuitorii de aici să aibă venituri frumoase din turism. Este nevoie de modernizarea serviciilor de sănătate, de o sală de sport pentru copii, este nevoie de colaborarea cu primăriile vecine pentru definitivarea reţelei de drumuri. Toate astea vreau să le fac. De asemenea, este nevoie de păstrarea tradiţiilor, portului şi obiceiurilor, şi voi face tot ce pot pentru acest lucru. În ceea ce priveşte obiectivele ce ţin de învăţământ, cultură şi sănătate, este nevoie de o creştere a colaborării cu şcoala, cu părinţii, accent pe tradiţii, dezvoltarea unor manifestări de marcă – chiar un festival de folclor – educarea şi formarea valorilor în artă şi sport. Este cert că nu putem vorbi de toate acestea fără o îmbunătăţire continuă a asistenţei medicale, pentru că locuitorii trebuie să fie şi deştepţi, şi sănătoşi, în aşa fel încât şi comuna să ajungă la valoarea pe care o merită. Pe de altă parte, intenţionăm să menţinem taxele şi impozitele la un nivel acceptabil, iar pe de altă parte, ne angajăm să folosim chibzuit banul public şi mai ales în scopul în care acesta trebuie alocat. Vreau ca deciziile să le iau împreună cu oamenii şi vom face asta prin organizarea şedinţelor publice în căminele culturale. Aşa mi se pare mie corect: să vorbesc cu oamenii pentru a le afla problemele şi a găsi, împreună cu dumnealor, soluţii bune.

JCS: Ce părere aveţi de contracandidaţii dvs?

GND: Mie oamenii care nu fac nimic, care nu au un program, nu îmi plac. Ei au demonstrat că nu pot face nimic pentru comună, nici măcar nu mai ştiu ce să le spună oamenilor. Au mai avut şi probleme cu legea, au fost chemaţi să dea explicaţii şi procurorilor. Pentru ei contează numai interesul lor. Păi nu se mai poate aşa. Ei sunt oameni care se vând uşor pentru nimic, capabili să încalce legea în defavoarea cetăţenilor. Eu nu îi judec, să îi judece cine trebuie dar, sincer, ei nu ar mai trebui să mintă populaţia din Cărbunari.

JCS: Ce vă recomandă pentru funcţia de primar?

GND: Vin alături de o echipă a Partidului Naţional Liberal, ce doreşte să se implice în dezvoltarea comunei. Sunt oameni noi care nu au mai deţinut funcţii publice în cadrul Primăriei Cărbunari. Este cert că şansa mea este şi cea a locuitorilor din Cărbunari, iar victoria mea va fi şi victoria dumnealor. Familia mea este comuna şi, dacă locuitorii comunei o vor duce mai bine, eu voi fi mulţumit. Am o experienţă în afaceri şi administraţie de peste 23 de ani şi sunt gata să o pun în slujba cetăţenilor şi alături de ei să spunem stop nepăsării şi abuzurilor pentru că această comună, a noastră, nu e firma altora.

JCS: Câteva gânduri pentru alegătorii dvs.

Grigore Nicolae Dorel: Să rămână aceiaşi oameni buni pe care îi cunosc eu, pentru că vreau să vă spun că oamenii din Cărbunari sunt buni ca pita lui Dumnezeu, cum se spune. De aia îmi sunt dragi. Să voteze cu sufletul şi cu mintea. Să ne ajute Dumnezeu ca după ziua de 5 iunie să fie bine pentru toţi.