Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Unul din cei mai importanți istorici ai judeţului și Banatului, colonelul(r) Liviu Groza, împlinește vineri 83 de ani.

Am făcut o mică incursiune în „magazia de istorie”, unde Liviu Groza ne-a arătat câteva din cele mai de preț amintiri ale sale, fotografii de suflet, distincții primite de-a lungul carierei sau chiar micul dispozitiv care i-a ținut loc de inimă în urmă cu câțiva ani, atunci când a suferit o operație pe cord deschis. Este mândru de ce a realizat până acum.

„Seară de seară fac o retrospectivă a vieții mele, o trecere în revistă a vieții, pas cu pas, moment cu moment, și parcă trebuie să mă bucur de ce am realizat. Am convingerea că generațiile care mă urmează vor avea o sursă de inspirație în lucrările mele”, ne-a declarat istoricul care l-a avut ca model pe academicianul Constantin Daicoviciu, cel care nu o dată i-a trecut pragul casei. Despre acesta, Liviu Groza ne-a vorbit doar la modul superlativ, cu un respect rar întâlnit în ziua de astăzi.

diplome

„Academicianul Constantin Daicoviciu m-a prins de umeri și mi-a spus: «Ocupă-te de Regimentul de Graniță, că acolo e o pagină albă de istorie. Să urmezi istoria, dar să știi că nu-ți pun pile». Am avut plăcerea să vină în această casă, să stea pe locul de pe care vă vorbesc eu acum, era de o modestie rară. Îmi dădeam seama că nu sunt la înălțimea lui, în discuții mai făceam câte o greșeală istorică. Nu mă jignea cum fac alții, din contra, mă corecta. Am cunoscut oameni mari datorită cărora am ajuns unde am ajuns”, și-a amintit istoricul.