REŞIŢA – La finalul săptămânii, medicii de familie cărăşeni au participat la o şedinţă convocată de către conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Întâlnirea a vizat discutarea normelor privind contractul-cadru între prestatorii de servicii medicale primare şi instituţie. „Nu se schimbă mai nimic, mai ales că acest contract-cadru are normele păstrate din anii trecuţi.
O solicitare de modificare ar fi cea care prevede scăderea numărului minim de pacienţi pe listele unui medic de familie, de la 1.000 la 800. Problema este în mediul urban, în oraşele cu populaţie mare şi cu număr de medici pe măsură. Pentru ca un medic de familie să funcţioneze, a fost ajutat, în Timişoara sau Cluj, spre exemplu, să poată profesa, pentru că, trebuie să recunoaştem, medicii se îndreaptă spre astfel de oraşe“, a precizat dr. Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.
Potrivit normelor în vigoare, un medic ce intenţionează să deschidă un cabinet de medicina familiei are „derogare“, timp de şase luni, să-şi definitiveze numărul necesar de pacienţi pe listă. În primele trei luni, acesta este plătit cu o sumă fixă, dintr-un fond special, iar în următoarele trei este plătit la numărul de pacienţi pe care a reuşit să îi adune şi pentru serviciile prestate. Apoi, se întruneşte comisia paritară a CAS, ce decide dacă acel medic rămâne în sistem. „O altă modificare, despre care fuseserăm informaţi deja, este legată de creşterea valorii punctului «per capita» (pacienţii înscrişi pe listă) la 3,5 şi pe servicii (consult) la 1,8“, a mai amintit Daniel Popovici.
Flavius Rotariu