Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta pentru că, din cauza problemelor puse de pandemie, s-a mai adăugat o întârziere de cinci luni. Declaraţia îi aparţine primarului Reşiţei, Ioan Popa, care a explicat de ce este nevoie de mai multă fermitate din partea celor ADR Vest, pentru ca termenele să poată fi prelungite peste formula n+3, considerând că PNRR ar trebui să compenseze căderile financiare din proiecte!

Discuţiile s-au purtat în cadrul unei mese rotunde, organizată virtual, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, intitulată „Implementarea Politicii Urbane“, moderată de reşiţeanul Graţian Mihăilescu, de la UrbanizeHub.

Primarul Ioan Popa le-a sugerat celor de la ADR să fie mai fermi: „Nu cred că ar trebui să fim foarte «moi» în solicitările pe care le facem Comisiei Europene, legate de n+3, de ciclul financiar 2014-2020. Pandemia nu este o glumă şi n-a fost o glumă. Pandemia i-a blocat pe enorm de mulţi. Şi tocmai rezultanta este PNRR-ul, care a venit să încerce să compenseze o cădere economică, o pauză economică pe care am avut-o cu toţii. Deci pandemia este un lucru de luat în seamă atunci când trebuie să solicităm poate un an de zile în plus pentru încheierea lucrărilor pe ciclul financiar 2014-2020. Şi scumpirea materialelor de construcţii şi a tot ce a însemnat în cascadă ulterior, este un alt element“.

Edilul a amintit felul în care licitaţia pentru linia tramvaiului a fost anulată. „Noi prin infrastructura de reabilitare-modernizare cale rulare la linia de tramvai pe care o facem acum, am avut licitaţie, pot să spun deschis pentru că e public deja, am avut doi ofertanţi, Strabag şi francezii de la Alstom, firme foarte serioase. Una a licitat cu 39% peste caietul de sarcini, iar cealaltă cu 45% peste, lucru care ne-a obligat să actualizăm cu proiectanţii toate valorile din devize. Ne-a rezultat un 34% în plus, iar săptămâna asta am rescos la licitaţie acest mare proiect. Şi în loc să semnăm contractul de lucrări acum în septembrie, probabil că-l vom semna în ianuarie-februarie anul viitor. Lucru care ne pune în gravă criză!“.

Primarul Reşiţei a explicat că lucrurile nu pot fi puse în cârca municipalităţii: „Niciuna dintre aceste întâmplări nu ne este imputabilă nouă. Este ce ni s-a întâmplat tuturor şi ar fi absurd ca cineva să nu înţeleagă. A, că ai avut de achiziţionat nişte autobuze electrice şi tramvaie şi ai fost atât de bătut în cap că nu ţi-ai făcut procedurile, asta e altceva! Dar aici vorbim de proiecte de infrastructură majore în interiorul unor oraşe, şi cred că lucrurile trebuie considerate în consecinţă“, a încheiat edilul.

Cum vor fi soluţionate toate aceste situaţii, rămâne de văzut.

JCS-A.M.