Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai exact, rămân fără primari la Anina și Bocșa. Motivele? O decizie de incompatibilitate în cazul lui Gheorghe Românu și dezamăgiri și probleme de sănătate pentru Emanuel Dănilă la Bocșa!

Dar să-i luăm pe rând. Zilele trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv în procesul edilului Aninei, acuzat de Agenția Națională de Integritate de incompatibilitate că a deținut în același timp funcțiile de primar și membru în Consiliul de Administrație al Liceului Mathias Hammer Anina, acolo unde erau elevi copiii lui Gheorghe Românu. Decizia magistraților a dat dreptate ANI, așa că Românu ar trebui să-și piardă mandatul de primar, al treilea, pe care-l obținuse în urmă cu doar 6 luni.

La Bocșa lucrurile stau altfel. Primarul Emanuel Dănilă, proaspăt intrat în viața administrativă, aflat la primul mandat, a cedat rapid și și-a depus demisia după doar 6 luni. Dacă e să ne luăm după sursele noastre, pentru că edilul demisionar nu a răspuns la telefon, motivele ar fi unele probleme de sănătate, dar și anumite dezamăgiri trăite în plan politic. În demisia înaintată Instituției Prefectului,  Dănilă nu a invocat decât texte de lege, fără a preciza ce l-a împins spre acest act.

În ambele cazuri, atât la Anina, cât și la Bocșa, în câteva luni ar trebui organizate noi runde de alegeri pentru primar. Iar liberalii cărășeni nu stau deloc pe roze nici la Lupac, spre exemplu, acolo unde primarul Marian Vlasici are aceleași probleme ca și Gheorghe Românu: declarat în conflict de interese administrativ de ANI, așteaptă la începutul lunii aprilie sentința Înaltei Curți.

Până acum, din partea PNL Caraș-Severin nu avem nicio reacție la faptul că zestrea primarilor liberali de orașe începe să se subțieze la doar jumătate de an de la alegerile din septembrie 2020.

JCS-Nina Curița