Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – Noi l-am cunoscut pe Ionel Ianca la Reșița, cu ocazia Zilelor Recoltei, însă clienții îl caută atât acasă, cât și în Piața Reșița Sud unde, de ani buni, vinde legumele pe care le produce la câmp și în solar. S-a dezvoltat pe cont propriu, iar singurul îngrășământ pe care-l folosește este gunoiul de grajd produs de animalele socrului său. Clienții știu că are legume bune, unii chiar s-au convins de asta vizitându-i ogorul și alegându-și singuri legumele!

Oamenii să caute micii producători locali și apoi să cumpere de la cei pe care-i cunosc… pentru că, chiar și la piață, sunt destui care au carnet de producător dar multe produse sunt aduse din altă parte. De aceea e important ca lumea să se convingă care e producător adevărat și care nu. Este îndemnul adresat de legumicultorul care muncește pământul de mai bine de 20 de ani. Are aproape două hectare de pământ pe care, pe aproximativ un sfert, a ridicat solarii. Se întâmpla prin 2002, atunci când investea în solarii în jur de 300 de milioane de lei vechi, bani care nici acum nu-s puțini, cu atât mai mult atunci. Ulterior n-a mai făcut investiții importante în solarii, pentru că piața nu merge așa cum și-ar dori micul producător și cei ai casei sale, alături de care muncește pământul. Și-a cumpărat însă utilajele necesare pentru legume, desigur tot pe cont propriu. „E o mică activitate de familie în care lucrez alături de soție și de fiica mea. La început am avut oameni la muncă, însă acum ne ocupăm doar noi. Ne valorificăm producția pe cont propriu și nu punem mai mult pentru că nu se vinde și nu vrem să aruncăm marfa muncită”, aflăm de la Ionel Ianca.

S-a gândit să atragă o finanțare pentru activitatea sa, a și discutat cu specialiști despre asta. Însă nu prea îndeplinește condițiile, pentru că ar trebui să dețină o suprafață de care n-ar putea să se ocupe. Așa că se gândește să restrângă legumicultura întrucât, de vreo trei ani, s-a apucat și de floricultură. A investit în alte două solarii pentru flori, în suprafață de 1.000 mp, iar majoritatea florilor pe care le produce le vinde direct de-acasă, doar cu ce mai rămâne vine la piață.
„Oamenii să caute micii producători, să încerce produsele noastre. Dacă doresc, sunt bineveniți la mine acasă pentru a se convinge dacă produsele sunt de la noi sau nu. Unii au venit la mine acasă pentru că au fost curioși să vadă dacă ceea ce vând este sau nu produs de mine. Ba chiar au venit la câmp și au cules legumele cu mâna lor. Au fost mulțumiți de ceea ce au văzut, apoi m-au căutat din nou și vin în piață și cumpără de la mine”, încheie legumicultorul, îndemnând clienții să caute produsele bio.

JCS-Ionel Ivașcu