CARAȘ-SEVERIN – Câini, pisici, cai, vaci pe domeniul public – abandonate? Deloc! Județul le are în grijă pe toate! Teoretic!
Cadrul legal din ce în ce mai protector cu necuvântătoarele umflă poverile de pe administrațiile locale, dar și de pe cele județene. Și vorbim aici de padocuri din ce în ce mai neîncăpătoare pentru patrupedele de nelipsit din orice peisaj urban sau rural din județ, gestionarea animalelor fără stăpân fiind, în mod evident, o problemă care depășește pe oricine. În același context, administrația județeană se vede obligată să adune și să gestioneze toate necuvântătoarele surprinse în zonele publice. Adică transport, carantină, adăpost, hrană. Toate până la urmă se rezumă la bani. Cum stau lucrurile la acest capitol? Deocamdată, nimeni nu poate vorbi clar sau exact, lucrurile fiind departe de a fi realizabile.
Și cum unde-i lege, nu-i tocmeală, spinoasa problemă a ajuns și pe ordinea de zi a Autorității Teritoriale de Ordine Publică. După încheierea celei mai recente ședințe, președintele ATOP, Ioan Cojocariu, ne-a explicat că „am primit 3 adrese în care ni se solicită tot de la serviciul… și a mai venit pe o treabă mai spinoasă, cu care noi nu ne-am confruntat, dar va trebui să mă adresez președintelui, respectiv dlui Cristi Bâtea, pentru că ni se cere să prezentăm contractele pe care Consiliul Județean trebuie să le aibă privind animalele fără stăpân sau animalele abandonate. Atât animalele de companie, mă refer la câini, pisici, dar și animalele mari, vite, cai, care sunt abandonate ori, în virtutea obiceiului, lăsate să pască pe unde vor, cum sunt și așa mai departe. Să se urmărească microciparea lor sau partea de crotal să o aibă, pentru ca să știe al cui este, să te adresezi lui ca în termen de… să-și pună animalul la adăpost, să nu fie însetat, să nu moară de foame, să nu fie prins în cine știe ce capcane. Sunt obligații în virtutea Legii de poliție a animalelor. Consiliul Județean este obligat să asigure, ca om care are banii. Că poliția urmărește, e altceva, dar CJ este obligat să asigure aceste stabilimente, modul de a le transporta, de a le trata, de a le pune în carantină și așa mai departe. Sunt niște obligații legale. A existat un contract pentru treaba aceasta, eu o să discut pentru a-l cere să-l avem, pentru că noi trebuie să-l prezentăm și Instituției Prefectului. Pentru că solicitarea a venit și către autoritate. Eu mă voi adresa serviciului specializat din cadrul Consiliului Județean, să-mi prezinte acest contract, să văd valabilitatea, cine se ocupă de treaba asta pentru că dau un răspuns la Prefectură. La dl Bâtea este și cer să-l prezentăm. Eu nu zic că Cristi nu-l are. Dar trebuie să i-l cer pentru că trebuie să asigure locația, mijloace de hrănire și transport. În baza Legii Vela, din 2020, care a pus în mișcare aceste mișcări care sunt foarte bune, față de bietele animale despre care nu știai ce e cu ele.“
Oricum, în contextul în care județul n-are bani să refacă un pod calamitat și așteaptă cu anii mila Guvernului, poate că și la acest capitol protecția oferită de legiuitor se va reflecta, așa cum e corect, nu doar în obligații, ci și în bani. Că altfel e ușor să-ți faci obraz cu protecția animalelor pe buzunarele altora. Trist este că, deocamdată, autoritățile n-au nicio lege de protecție reală a cetățenilor rămași pe drumuri.
JCS-A.M.