REȘIȚA – Este imortalizat pe pânză ca element al industriei, definitoriu în dialogul dintre om și natură. Descriem astfel expoziția „LESSON for the other side” a artistului Dani Brici, care va fi vernisată pe 14 aprilie, la ora 18:00, la Muzeul Banatului Montan!
Pasionații de artă sunt invitați atât la vernisaj, cât și la turul ghidat al expoziției, pe care curatoarea Andreea Foanene îl va efectua vineri de la ora 10. Evenimentul este susținut de Primăria Reșița, de Programul „Reșița 150 de ani” și de Muzeul Banatului Montan.
De dată recentă, fumul i-a captivat atenția artistului precum un fenomen chimic cu multiple semnificații. „Structurat ca un nou personaj al stilisticii sale, surprins în desene de mari dimensiuni, acest fum gros, abundent, puternic, a cărui sursă este anonimă, creează deopotrivă subiect și spațiu de discuție într-un decor în care industria este valoare definitorie a dialogului dintre om și natură. Atenția deosebită acordată de artist studiului și comunităților care manifestă un interes pentru un subiect comun relevă un dialog anacronic cu lucrarea «Lecția de anatomie a doctorului Tulp» (Rembrandt van Rijn, 1632). Raportarea directă a artistului român la «epoca de aur olandeză», perioadă în care cultura, influența și comerțul Țărilor de Jos au atins apogeul, se realizează prin alegerea și perfecționarea unei plastici figurative în care clarobscurul joacă un rol principal. Asocierea dintre norii de fum desenați de acesta și spațiul reșițean creează și recreează mitologie urbană”, descrie Andreea Foanene expoziția lui Dani Brici.
Absolvent al Facultății de Artă și Design din Timișoara, Dani Brici s-a evidențiat prin elaborarea de semnificative compoziții figurative cu personaje, fiind definitorie capacitatea sa de a pătrunde în adâncul psihologiei umane prin tehnica portretului. Lucrările sale creează privitorului impresia de co-participare la crearea unui chip colectiv, al surprinderii unei alterități fragile, definite de artist în lucrările care l-au consacrat.
JCS-Ionel Ivașcu