Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Tânăra Lăcrimioara şi-a petrecut primii săi doi ani de viață în inchisoare. Și acum, după atâția ani, are un zâmbet amar. 

Cu siguranță nu ne imaginăm cum ar fi să fim în război. Sau dacă ne-am imagina, l-am asemăna cu filmele pe care le urmărim la televizor ori în cinematografele 3D, când cei buni câștigă întotdeauna în fața celor răi. Este și mai greu să ne imaginăm acum, după aproape 70 de ani, cum ar fi ca în timp de pace, într-o zi de sărbătoare creștină, 10.000 de jandarmi și soldați români să intre cu forța în casele a peste 40.000 de alți români. Să-i urce în 2.500 de camioane, apoi să-i îmbarce în trenuri de marfă, ca după un calvar de câteva zile, fără condiții minime de igienă, să-i arunce departe de casă în pustietatea Bărăganului. Părăsiți sub cerul liber lângă un ţăruș numerotat, noul lor domiciliu, ani în șir au udat pământul cu lacrimi.

Doamna Lăcrimioara Buna s-a născut în închisorile comuniste. Mama ei a fost arestată pentru că a fugit din Bărăgan și s-a întors cu greu în Banat ca să-și reîntâlnească iubitul, fost soldat revenit acasă din armată. Denunțată după un timp chiar de socrii, a fost din nou arestată și condamnată la închisoare pentru că a evadat din lagărul comunist. Din dragostea de acasă, în durerea și lacrimile ei nesecate din pușcărie, a născut o fetiță. I-a pus numele Lăcrimioara!

În privirea de azi a doamnei se poate citi drama poporului român și destinul tragic al unei mame nevinovate, alungată de acasă a doua oară chiar de familia iubitului. „Am văzut în bunătatea doamnei Buna iertarea creștină pentru toți cei care i-au nenorocit viața. Am văzut în privirea doamnei Lăcrimioara toată plânsetele de sugar curat și nevinovat, dintr-o celulă întunecată, fără familie și departe de cei dragi!“, nu o spunem noi, ci senatorul Marcel Vela într-o postare pe Facebook. Iar povestea doamnei Buna nu este singura, sunt mii de poveşti ale deportaţilor. Însă, pentru suferinţa lor vor fi recompensaţi. „Astfel, eroii României vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de suferințe din cauze politice prin detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinatate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate“, susţine senatorul Marcel Vela.

Copiii compatrioților care s-au aflat în aceste situaţii dramatice vor avea și ei dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie aflat în plată. Indemnizaţiile acordate în baza legii sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi. E mult, e puţin? Nu ştim, important e că s-a mai reparat ceva…

N.C.