Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aproximativ 80 de voluntari au muncit pe o căldură insuportabilă pentru a salva Moara Concordia din comuna Vrani, o moară veche de aproape un secol!

Echipa de la Acasă în Banat a demonstrat încă o dată că dacă se vrea, se poate. Mai mult decât atât, în această perioadă de concedii şi vacanţe, au ştiut cum să strângă în jurul lor aproximativ 80 de voluntari pentru a salva Moara Concordia din comuna Vrani, care peste puţin timp va sărbători centenarul. N-a fost uşor, mai ales că vremea a fost caniculară, timpul scurt şi foarte multe lucruri de făcut. Şi ca să ne facem o idee cât s-a muncit şi cum s-a muncit, ţigla a fost dată jos de pe acoperiş şi a fost curăţată la mână, între timp meşterii au reparat şarpanta, unii au vopsit şi văruit, iar alţii au făcut curăţenie. Spaţiul din jurul Morii Concordia a fost ecologizat şi amenajat, pentru că la fiecare sfârşit de săptămână se umple de oameni veniţi la scăldat.

„Ne întoarcem acasă după trei zile pline de soare, voie bună, plajă și… multă muncă! Trei zile de muncă istovitoare pe o căldură greu de suportat, pentru a salva Moara Concordia de la Vrani. Fiind o clădire de mari dimensiuni, cu un acoperiș pe măsură, a trebuit să căutăm soluții pentru a finaliza ceea ce ne-am propus în numai trei zile. Am început prin a da jos toată țigla de pe acoperiș, apoi am selectat doar țigla în stare bună și am curățat-o manual, una câte una. Meșterii au reparat șarpanta acolo unde a fost cel mai grav afectată. Ne-a ajutat foarte mult utilajul pus la dispoziție de Bardeau Holding, fără de care efortul ar fi fost mult mai mare. Zeci de voluntari au fost ocupați pe interior de curățenia generală, vopsit și văruit. Câțiva meșteri din sat, ajutați de voluntari, s-au oferit să refacă o parte din tencuiala degradată. Cel mai urgent a fost frontonul clădirii dinspre stăvilar care era grav afectat. Ne-am ocupat și pe exterior de curățenie, ecologizare, amenajarea spațiului din jurul morii, care la fiecare sfârșit de săptămână se umple de oameni veniți la scăldat. Încă din prima zi pe șantier au fost 50 de persoane, iar vineri, pe la prânz, am numărat nu mai puțin de 80 de voluntari. Au venit să dea o mână de ajutor oameni de toate vârstele și din toate domeniile de activitate, iar pentru asociația noastră este una din acțiunile cu cea mai mare implicare a oamenilor din sat. Așa că sâmbătă după amiază am putut răsufla ușurați: acoperișul a fost terminat!“, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Reuşita acestei acţiuni nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Primăriei Vrani, al oamenilor din sat care au pus la dispoziţie cazarea şi mâncarea, dar şi al sponsorilor. În cele trei zile ale acestei acţiuni, elevii Şcolii Gimnaziale din Vrani şi tinerii de la Liceul „General Dragalina“ Oraviţa au fost alături de echipa Asociaţiei Acasă în Banat, dând o mână importantă de ajutor. „Nu ne rămâne decât să ne bucurăm că Moara Concordia de la Vrani este salvată de la degradare și că va rămâne un reper pentru toată zona Oraviței, atât ca monument industrial deosebit, cât și ca unul din cele mai frumoase locuri de scăldat. Îi îndemnăm pe toți cei care nu au vizitat-o să o facă! Împreună, cu toții, să învățăm să avem grijă de ea pe mai departe“, este mesajul celor de la Acasă în Banat.

JCS-Nicoleta Moraru