Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este remarca pe care o face șeful județului vizavi de mereu întârziatele lucrări la apă, canal și tramvai, despre care și șeful AquaCaraș remarca faptul că au început cu stângul!

Marile proiecte ale județului, unde e vorba despre finanțări grele și de majore intervenții în infrastructură, au avut întotdeauna de suferit din cauza întârzierilor, a neseriozității sau incapacității unora și a lipsei de vigilență a altora, multe dintre ele trecând chiar prin mai multe licitații, urmate de rezilieri de contracte.

Întrebat asupra problemei, Romeo Dunca a precizat că nu cunoaște exact ceea ce ține de tramvai, „dar în fiecare zi când vin la serviciu și seara când plec, acolo se lucrează. Se lucrează în draci! Acum sigur că și contractul ăsta, până a fost adjudecat, a trecut prin vreo două licitații. S-au actualizat din nou sumele, deci el este în întârziere nu din cauza faptului că nu se lucrează acum cum trebuie, ci pentru că s-a licitat foarte târziu și s-au pierdut perioade importante de timp. Eu cred că discuția cu Primăria și cu contractul tramvaiului, consider că nu trebuie să ne mai uităm la ea, pentru că aici cel puțin se lucrează în draci. Sigur, mai sunt anumite probleme date de întârzierile trecute“.

Despre proiectele pentru infrastructura de apă potabilă și apă uzată, primele licitații au fost prin 2012. „Cred că la vremea respectivă contractele au fost bine gândite, vorbim ca și dimensiune financiară. Problema este că poate proiectarea n-a fost așa cum trebuie, poate interferența în procesul de licitare, pentru că foarte multe contracte au fost câștigate de aceleași firme care și atunci au avut probleme, și astăzi au probleme“, spune șeful județului, care crede că timpul pierdut a făcut ca prețurile să crească, sumele să nu mai ajungă, iar constructorii au fost nemulțumiți, de unde un nou val de întârzieri. Un fel de lanț al slăbiciunilor, „care are de fapt aceeași cauză, faptul că lucrurile n-au fost bine făcute, gestionate de la început“. În plus, „la contractele vechi, au fost făcute recepții unde acum descoperim că nu există în rețetar ceea ce am plătit“, a mai dezvăluit Dunca.

„ISPA e praf, toate avariile pe care le avem sunt muncă de chinez bătrân, de Sisif, spunea directorul general al AquaCaraș, Gheorghe Filipescu. Avem o grămadă de opriri, din cauză că pe conductele de cam 15 ani e praf. După aceea s-a început cu stângul acest contract fazat de 540 de milioane de lei, pentru că societatea n-a avut cofinanțarea necesară, s-a stagnat doi ani, după care s-a găsit soluție prin acel credit garantat de Consiliul Județean. Eu când am venit aici, șase contracte erau suspendate, abandonate. Cu sprijinul ministerului le-am reanalizat, le-am scos pe tapet și sunt în execuție. Am luat la mână toate contractele. Pe vremea aceea, ca să câștige un contract, veneau pe prețuri de dumping. Când își dădeau seama că pe fonduri europene nu merge, constatau că nu pot ajunge unde și-au propus, au renunțat. În curând demarăm pe POIM 2, o să vedeți altă organizare, alte condiții, alți constructori. Din toate punctele de vedere îmbrăcăm în haină nouă acest contract, dar trebuie să ducem tot până la capăt, nu fug de răspundere“.

JCS-A.M.