Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproape 200 de locuri de muncă au fost puse la dispoziţia şomerilor, 12 dintre ele fiind ocupate imediat.

În sfârşit, după o vreme în care peisajul burselor de muncă devenise anost, s-a produs o schimbare de macaz. A fost pusă în aplicare o idee care a scăzut brusc numărul angajărilor perfectate pe loc, în ziua bursei. Astfel, dacă acest indicator abia se desprindea de zero, Bursa generală a locurilor de muncă a reuşit o premieră pentru Reşiţa: angajarea a 12 persoane în ziua organizării.

În total, au participat 269 de persoane, dintre care 79 au fost selectate de reprezentanţii agenţilor economici, urmând ca în perioada următoare acestea să fie chemate pentru susţinerea de interviuri sau probe de lucru. Trebuie precizat că doar 29 de firme cărăşene din cele 112 contactate de către organizatori au putut pune la dispoziţia şomerilor locuri de muncă în cadrul bursei.

Dar în afara poveştilor de succes se ascund şi problemele celor care fie nu au studiile necesare, fie nu au calificare, fie au obţinut certificate în meserii care nu au căutare pe piaţa muncii. Chiar dacă pentru ei bursa de muncă nu a oferit alternative, le-a dat posibilitatea reorientării profesionale. Asta pentru că, înainte de a se întâlni cu reprezentanţii firmelor, participanţii la bursă au fost invitaţi la o scurtă sesiune de consiliere, au fost îndrumaţi să-şi întocmească un CV şi li s-au dat diverse sfaturi de specialitate.

Evenimentul, pus la cale de către AJOFM Caraş-Severin, s-a bucurat şi de prezenţa prorectorului Gheorghe Popovici, reprezentând Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, a Deliei Borza, directorul adjunct al Penitenciarului din Timişoara, a viceprimarului Reşiţei, Cristian Panfil, dar şi a unor reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Agenţiei de Plăţi, care au venit la invitaţia lui Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin. De fapt, Agenţia are în vedere derularea unor parteneriate cu o parte din aceste instituţii, asupra cărora vom reveni.

Antoniu Mocanu