Caraş-Severin, Romania

RAMNA – Peste aproximativ o lună va fi gata rețeaua a două localități. Se vrea extinderea acesteia! Din discuția cu primărița Magdalena Ciurea, am înțeles că alimentarea cu apă a satelor Ramna și Valeapai a ajuns la etapa probelor pe traseu, urmând a fi efectuate și probele de apă necesare recepției lucrării!

Este vorba despre o rețea de 28 km alimentată de două foraje realizate la Ramna, posibilă printr-un proiect în valoare de 6 milioane de lei finanțat prin PNDL1.
Se dorește însă ca și locuitorii satului Bărbosu să aibă apă la robinet. În acest sens, un proiect de extindere este deja pregătit și aprobat prin Anghel Saligny. Este vorba despre o rețea de 5 km și valoare 1,8 milioane de lei, pentru care se lucrează la obținerea certificatului de urbanism și a avizelor necesare. „După ce vom face recepția proiectului de la Ramna și Valeapai, vom putea semna contractul pentru extinderea rețelei spre Bărbosu. Aceasta este procedura și trebuie s-o respectăm!”, ne-a declarat Magdalena Ciurea.

Cum însă, odată apa curentă introdusă, sătenii vor avea nevoie și de canalizare, primăria are în vedere și această utilitate. Va începe cu centrul de comună, având deja pregătit un proiect pe Anghel Saligny în valoare de 20 de milioane de lei pentru o rețea de 15 km. Rețea pentru care se așteaptă avizul de la mediu pentru a putea fi semnat contractul de finanțare, pe viitor dorindu-se extinderea acesteia spre Valeapai.

Pe lângă confortul locuitorilor, primăria are în vedere și drumurile din comună. În acest sens, a fost depus la CNI un proiect de asfaltare a drumului dintre Valeapai și Bărbosu și a străzilor interioare din Bărbosu. În total, 8 km de drumuri într-un proiect aflat pe lista sinteză a CNI, care urmează să fie discutat în următoarea ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență întrucât proiectul a fost depus pe  calamități după inundațiile mari din anul 2016. „Ploile din ultima perioadă au dus doar la creșterea cotelor a două pârâuri din comună. În digul Bârzavei, la Ramna, e o breșă de vreo 120 m prin care apa a dat pe dinafară, dar nu au fost afectate gospodăriile!”, a precizat Magdalena Ciurea.

JCS-Ionel Ivașcu