Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dar nu le-am numărat încă… Aceasta este concluzia pregătirii deschiderii anului școlar, după o conferință susținută de Poliția, Jandarmeria, structura Antidrog și Situațiile de Urgență cărășene!

Fiecare început de an școlar scoate la rampă că încă mai există prin județ școli cu predare simultană, inclusiv în municipiul reședință de județ, unde copiii de clasa I învață lecții împreună cu cei de a III-a, sau unde toaleta e în fundu` grădinii, fără apă curentă. Și dacă 9 septembrie marchează un nou început, conferința de presă (ne)pregătită pe această temă de structurile MAI ne-a băgat în ceață. Toată lumea își ia angajamentul să facă, să dreagă, să asigure, să pună lucrurile pe roate. Nimic concret, niciun număr de școli care nu sunt nici păzite, nici supravegheate video, care n-au autorizație de securitate la incendiu sau altele. Am putut afla doar, că pe alocuri, școlile nu prea au copii, extinctoarele sunt puse alandala, ori ușile, la deschidere, se lovesc una de cealaltă…

Ulterior conferinței, din partea Inspectoratului Județean de Poliție am putut obține lămuriri suplimentare despre felul în care oamenii legii au demarat din timp mai multe măsuri de sporire a gradului de siguranță în școală în cele 404 unități din județ, dintre care 135 sunt în mediul urban, iar 269 la sate. Polițiștii se ocupă de 389 din total, asigurând ordinea și siguranța în zona adiacentă unităților educaționale preuniversitare. Încă din prima zi de școală, peste 150 de polițiști vor fi prezenți alături de elevi, profesori și părinți în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora. „ (…) Până în acest moment au fost verificate 75 de microbuze (din cele circa 80 – n.r.) și au fost realizate activitățile specifice, de instruire cu persoanele responsabile de transportul elevilor.“, informează Poliția județului.

Pe linia respectării legislației vizavi de asigurarea pazei și protecției, doar 260 de unități au implementat cerințele minime de securitate! Iar 334 au întocmit analiza de risc la securitatea fizică, 103 în mediul urban și 231 în mediul rural. „De asemenea, din totalul celor 404 unități școlare existente la nivelul județului Caraș-Severin, 49 de unități de învățământ au fost relocate ca urmare a reabilitării acestora. (…) Siguranța copiilor noștri depinde de implicarea fiecăruia dintre factorii responsabili în acest proces, iar parteneriatul familie-școală-instituții responsabile cu protecția copilului, ordine și siguranță publică și antidrog este esențial în dezvoltarea și menținerea unui mediu sănătos și sigur, pentru copii și tineri. Le dorim tuturor elevilor un an școlar cu realizări, în siguranță!“, a încheiat Poliția județului.

JCS-Antoniu Mocanu