Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ţara noastră se află pe primul loc în UE privind incidenţa TBC, numărul pacienţilor fiind în creştere.

Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, Strategia Națională de Control a Tuberculozei pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidenței și mortalității provocate de aceastăboală prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creștere a aderenței la tratament.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei (de patru ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare și, corelativ, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși. Strategia își propune ca obiectiv final asigurarea condițiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România până în anul 2050.

„Adevărul este că niciodată nu au fost afectate fondurile alocate acestui program naţional sau combaterii acestei boli. Efectele lui se regăsesc şi la noi în județ. Niciodată numărul de paturi din spitale alocat tratamentului tuberculozei nu a fost redus. Asta şi mulţumită organizaţiilor şi asociaţiilor de profil care activează insistent la nivel naţional şi implementează strategii, obligând la alocarea de fonduri“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin. Adoptarea Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei face posibilă mobilizarea de resurse din fondurile structurale europene din perioada 2014-2020 și din alte fonduri europene nerambursabile.

Astfel, se prevede ca Strategia va fi finanțată prin: 145 milioane lei din fonduri structurale din exerciţiul financiar 2014-2020. Prin atingerea obiectivelor anuale, cheltuielile totale, după un vârf în anul 2016, vor scădea treptat până în 2020. Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activitățile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere și resurse umane se ridică la aproape 1,571 miliarde de lei.