Caraş-Severin, Romania

BOZOVICI – O experienţă unică, aşa poate fi descrisă în doar câteva cuvinte o vizită la Muzeul Sătesc din comuna Bozovici!

Sesiunea organizată de Administraţia Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița în comuna Bozovici, în vederea prezentării proiectului de revizuire a actualului plan de management, a dat prilejul vizitării şi unui loc cu totul special: Muzeul Sătesc. Costume populare foarte valoroase, ţesături, cărţi vechi, unelte recondiţionate din gospodăriile localnicilor, tablouri şi fotografii de odinioară, toate întregesc zestrea de valori a Văii Almăjului!

„Sesiunea de comunicare și informare de la Bozovici nu ne-a adus doar ocazia de a ne întâlni cu oamenii locului, ci și pe aceea de a vizita Muzeul Sătesc din Bozovici. O surpriză tare plăcută! Am văzut exponate extraordinar de interesante și l-am cunoscut pe omul care sfințește locul, domnul Laurențiu Călinescu. Acesta a strâns, de-a lungul timpului, o mulțime de obiecte vechi, pline de valoare și farmec. «Gunoiul unora, comoara altora», am putea adapta noi zicala, pentru că unele exponate au fost salvate de domnul Călinescu și de tatăl dânsului înainte de a fi aruncate la tomberon de vechii proprietari. Muzeul se mândrește cu o sumedenie de cărți vechi, costume populare de o valoare inestimabilă, fotografii cu bunicii și străbunicii localnicilor, cărți poștale rare, țesături vechi, obiecte religioase și încă o grămadă de alte minuni. Deci, când vizitați Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, rezervați o zi și pentru Bozovici și împrejurimile lui. Pentru vizitele la muzeu, sunați-l pe domnul Călinescu, care va veni să vă ghideze în una din cele mai autentice experiențe de care veți avea parte vreodată.“, au transmis reprezentanţii Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.

JCS-Nicoleta Moraru