Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Chiar și fără defilarea militarilor, pentru că a rămas doar o umbra din ceea ce era odată armata din Caransebeș, câteva sute de localnici n-au ținut cont de vremea când cu soare, când cu ploaie, și au venit în fața Catedralei Episcopale la manifestările dedicate Zilei Naționale!

Au ascultat slujba oficiată de episcopul Lucian și apoi scurtul discurs al primarului Felix Borcean. „Am început cea mai frumoasă zi a neamului nostru în Catedrala Episcopală. Astăzi, chiar dacă nu e cea mai frumoasă vreme, nu e ce ne-am dorit, cu toții simțim românește, este ziua noastră, așa că să ne zâmbim unii altora, să fim buni unii cu alții și așa cum spunea și Prea Sfinția Sa, să facem din ziua aceasta o zi de fiecare zi. Adică în fiecare zi să ne spunem nouă înșine că este Ziua României. La mulți ani tuturor!”, a spus primarul Felix Borcean, în timp episcopul Caransebeșului i-a îndemnat pe oameni ca la anul să aibă grijă pe cine aleg în fruntea cetății, adică pe cei care se ghidează după principiul Ora et Labora (Roagă-te și muncește).

A urmat un program de dansuri populare, oficialitățile depunând apoi flori la statuia patriarhului Miron Cristea și la Crucea Identității Naționale, veche de peste 200 de ani. Și dacă nu a mai fost paradă militară, nu putea lipsi în schimb fasolea cu cârnați, caransebeșenii așezându-se la coadă pentru a gusta din tradiționala mâncare a Zilei Naționale, cel care le-a servit-o fiind chiar primarul Felix Borcean.

JCS-R.M.