„La masă în Banat“, un nou proiect al Asociaţiei Acasă în Banat - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din dorinţa de a promova patrimoniul gastronomic bănăţean, asociaţia a lansat acest proiect zilele trecute, în ideea conservării reţetelor tradiţionale din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, precum şi a poveştilor ţesute în jurul lor! 

Iniţiativa de a culege şi promova cele mai alese reţete din bucătăria bănăţeană este o idee care le-a venit soţilor Radu şi Nicoleta Trifan în timp ce străbăteau satele cărăşene şi timişene: „În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul din aceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020. Astfel, voluntarii asociaţiei s-au documentat la fața locului, în gospodăriile oamenilor, cum se fac mâncărurile tradiţionale, în prima etapă, respectiv până la începutul lunii decembrie, fiind publicate 30 de rețete culese din 10 localități din județul Timiș. În anii următori, membrii asociației și voluntarii îşi propun să ia la pas și alte localități din Timiș și din Caraș-Severin pentru a descoperi uimitoarea diversitate a bucătăriei din Banat.

„De exemplu, a povestit Nicoleta Trifan, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat, iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”.

Pe măsură ce sunt documentate, rețetele sunt publicate și puse la dispoziția publicului larg, atât pe pagina de internet dedicată www.lamasainbanat.ro, cât și pe rețelele de socializare.

JCS-Alexandra Gorghiu