Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale din 2024, a adus în atenția publicului această problemă printr-un videoclip postat pe rețelele sociale.În clipul său, Lasconi denunță situația deplorabilă în care a ajuns stațiunea și critică în termeni duri clasa politică, pe care o consideră responsabilă pentru starea de degradare a orașului. „Mi s-a părut că miroase a sărăcie! Ruine, multe ruine în centrul vechi.“ i-a spus Elenei Lasconi o turistă!

Orașul, una dintre cele mai vechi și faimoase stațiuni balneare din România și Europa, ar putea deveni un adevărat magnet pentru sute de mii de turiști din întreaga lume. Cu o istorie care datează din perioada romană, această stațiune ar trebui să fie un simbol al relaxării și tratamentului balnear. Însă, din păcate, starea actuală a stațiunii este una de degradare și neglijență, afectată de ani de zile de proastă gestionare și lipsă de investiții. „Băile Herculane ar putea să fie punct de atracție pentru sute de mii de turiști din toată lumea. Ar putea, dacă am avea politicieni responsabili și care se țin de cuvânt!“ a afirmat Elena Lasconi în cadrul mesajului său.

Ea a subliniat faptul că stațiunea, cu o istorie atât de bogată și cu potențialul său de a deveni un pol de atracție turistică, este acum o ruină. De mai bine de 20 de ani, stațiunea se degradează constant, în mare parte din cauza privatizărilor controversate și a lipsei de intervenții și investiții publice. Lasconi a ținut să puncteze și modul în care stațiunea a fost victima unor interese economice meschine. „Niște băieți deștepți de pe la PSD și PNL au privatizat pe aici, pentru buzunarele lor, și s-a lăsat cu dosare penale. Viitorul poate să arate altfel! Voi fi un președinte care respectă ce-a promis și care face, nu doar vorbește despre ce-ar putea să facă.“ a adăugat șefa USR.

Un alt aspect dur criticat de Lasconi este lipsa de implicare a președintelui în funcție, Klaus Iohannis. Aceasta consideră că șeful statului ar fi trebuit să exercite presiuni pentru revitalizarea stațiunilor precum Băile Herculane. În loc să călătorească în destinații exotice, actualul președinte ar fi putut să pună presiune permanentă pe autoritățile locale și guvernamentale pentru a transforma stațiuni precum Băile Herculane în perle ale României și surse de venit pentru cetățeni, nu pentru buzunarele unui pesedist.

Stațiunea Băile Herculane are toate atuurile necesare pentru a atrage turiști din întreaga lume. Fiind atestată încă din secolul I și cu o istorie atât de vastă, ar putea deveni o destinație turistică de top pentru cei care caută relaxare și tratamente balneare. În prezent, însă, multe dintre clădirile istorice ale stațiunii sunt în ruină, iar investițiile necesare pentru a revitaliza acest loc sunt aproape inexistente.

Localnicii din zonă se confruntă cu dificultăți economice majore. „Herculane e pentru noi ceva fantastic. Oamenii n-au ce să lucreze. Foarte greu să o ții, pentru că trebuie să dai niște taxe foarte mari. Ori lucri la negru.“, declară un localnic inclus în clipul Elenei Lasconi. Iar turismul, care ar trebui să fie o sursă principală de venit pentru ei, este activ doar pentru câteva luni pe an. „În Herculane, două luni vara și cam atât. Restul e mort, din păcate.“, spune altă femeie. Această stare de fapt nu este cauzată doar de lipsa de turiști, ci și de birocrația care împovărează micii întreprinzători din zonă, prin taxe mari și lipsa sprijinului guvernamental.

În încheierea mesajului său, Elena Lasconi a promis că, în cazul în care va deveni președinte, va pune accent pe revitalizarea stațiunilor cu potențial turistic din România, inclusiv Băile Herculane. Ea a subliniat necesitatea unor investiții strategice și a unor politici care să sprijine turismul și micii întreprinzători, pentru a transforma stațiuni ca aceasta în adevărate motoare economice pentru regiunile respective.

JCS-Denis Dutca