Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întâlnit sâmbătă pentru a lua măsurile ce se impun în cele două localități pentru o perioadă de 14 zile!

La Grădinari, rata incidenței cumulate la 14 zile este de 4,42, iar la Socol de 4,24. Ca măsură suplimentară pentru gestionarea situației generate de infecția cu COVID-19, pentru comunele Grădinari şi Socol, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-05,00, cu următoarele excepții:  deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;  deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. Se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 3 aprilie – 4 aprilie 2021, în intervalul orar 20,00 – 02,00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 05,00 – 21,00. Prin excepție de la prevederile pct.6, în intervalul orar 21,00 – 05,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.

Din nefericire, în ultima perioadă şi în judeţul nostru s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu SARS CoV-2, iar gradul de ocupare din spitale este aproape de limită. Prefectul judeţului a tras un semnal de alarmă şi a subliniat că dacă nu se respectă restricţiile şi regulile epidemiologice în vigoare, riscăm ca de sărbătorile pascale să avem şi mai multe localităţi cu incidenţă sporită, fapt ce va atrage restricţii suplimentare în aceste localităţi. De asemenea, Cristian Gâfu a îndemnat populaţia să se vaccineze, pentru că doar printr-o vaccinare masivă, coroborată cu respectarea normelor de prevenţie, putem păstra pandemia sub control şi putem evita aplicarea unor măsuri de restricţie mai dure.

JCS-Nina Curița