Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Potrivit şefului Fiscului cărăşean, pe lângă banii încasaţi de stat, există 30% sume nedeclarate şi neplătite…

În nouă luni, Fiscul cărăşean a încasat, ca sume nete, 719 milioane de lei la bugetul general consolidat al statului, cele mai multe fiind contribuţiile la pensii – 324 de milioane, urmate de impozit – 243 de milioane şi de sănătate – 141 milioane. Oricât de mari ar părea aceste cifre, în peisajul vestic al ţării ele nu înseamnă mare lucru, după cum ne lămureşte Doru Cozma, directorul Fiscului cărăşean: „Noi încasăm aproximativ de şapte ori mai puţin decât judeţul Timiş, de trei ori mai puţin decât judeţul Arad, aproximativ de două ori mai puţin decât judeţul Hunedoara, iar noi ne situăm, matematic, pe ultimul loc“. La auzul acestor proporţii, prefectul Matei Lupu a concluzionat că suntem „ruda săracă“ a vestului ţării.

Acest tablou se reflectă şi în numărul contribuabililor mijlocii, după cum am putut constata în cuvintele lui Doru Cozma: „Avem în jur de 140 de contribuabili mijlocii, consideraţi contribuabili cu pondere importantă, reveniţi în acest an din structura regională. Timişoara are în jur de 1.000, Aradul are în jur de 500, iar Hunedoara are în jur de 300“.

Dar la nivel judeţean, ca încasări, pe primul loc în judeţ se află structura reşiţeană a Fiscului, „cu 47,91% din încasări. Caransebeşul are 16%, Oraviţa aproximativ 5%, Oţelu Roşu tot 5%, Moldova Nouă – 4,4, iar cele mai slabe sunt Serviciul Fiscal Băile Herculane, respectiv Bozovici. Dincolo de aceste cifre, potrivit şefului de la Fisc, „Sistemul nostru fiscal este un sistem declarativ, copiat după sistemele fiscale europene, iar baza pe care noi o punem este pe conformarea voluntară a contribuabililor, atât la plată, cât şi la declararea obligaţiilor fiscale. Unde ne situăm aici faţă de media Uniunii Europene? Din păcate, lucrurile nu stau bine. De aproximativ 12-13 ani stagnăm, undeva la 72-73% din totalul contribuabililor îşi îndeplinesc obligaţiile de declarare şi de plată. Restul de 25% se află, practic, în afara legii. La nivelul Uniunii Europene, această pondere este între 91 şi 95%. Cel mai bine din punct de vedere al conformării voluntare la depunerea declaraţiilor stau statele nordice, care au peste 95%“.

Antoniu Mocanu

3 Comments

  1. In Reșița se fac doar mall-uri și in curând un aquapark! Stăm la plajă și când ni se face foame mergem in marketuri să mirosim salamul și parizerul. Dacă număram angajații de la fisc descoperim că sunt mai mulți decât firmele din Caraș ! Bun, ei n-au nicio vină că sunt neamurile și amantele cuiva și firme ioc în județ!

  2. 16% din incasarile fiscului la Caransebes sunt cam putin, la cate firme sunt in oras. Poate ar fi bun un control incrucisat al fiscului din Resita la Caransebes, sau chiar de la Botosani in Caransebes si invers, ca sa nu fie vorba de control intre rude si prieteni altfel incasarile vor fi la fel de mici.

  3. Multinationalele pacalesc elegant fiscul prin costuri exagerate privind materialele si materia prima dar si pe linia de transporturi auto acestea efectuandu-se cu firmele din ”cooperativa”. Statul este absent la manevra pentru ca ”neamurili” controlorilor lucreaza exact la aceste firme pe un fotoliu incalzit.

Adaugă comentariu