Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Descriem astfel proiectul prin care gorjeanul Florian Ușurelu a vizitat fiecare județ al țării, dedicându-i câte-un filmuleț în care-și arată impresiile despre cele văzute!

Anul trecut, vizita Caraș-Severinul alături de însoțitorii Emi Mutulescu și Andrei Radu. Filmulețul de nouă minute e dedicat lui Radu Stochițoiu, prietenul plecat în Elveția care n-a putut lua parte la periplul prin județul nostru.

Caraș-Severin, un județ mai puțin cunoscut al României, însă înzestrat cu un potențial imens. Este descrierea pe care o face Ușu după ce vizitează la pas Caransebeșul, Reșița, Băile Herculane, morile de la Rudăria și Cascada Bigăr. Sau ce-a mai rămas din ea după prăbușirea produsă cu doar câteva zile înainte ca tânărul să ajungă la fața locului. La Băile Herculane remarcă faptul că e cea mai veche stațiune a țării și cea mai mare stațiune balneară. „Doar că e-n paragină destul de mult”, mai spune Ușu, observând și că „se mai renovează, timid, clădiri, dar încă ușurel”. În opinia sa, „județului i-ar trebui ceva inspirație și ceva identitate”.

Ideea de a vedea fiecare județ al țării apărea după ce Florian era admis la Facultatea de Informatică din București. A aplicat și la universități din străinătate, fiind admis la Manchester. Dar, la dorința mamei, a dat examen și la București unde a intrat la grupa de olimpici, al cincilea din 1.200. A rămas în România, dar a început să se întrebe dacă și după facultate va rămâne. Mai ales că a început să studieze și Dreptul la universitatea din orașul natal, Târgu Jiu.
Apoi a venit pandemia și și-a zis că era șansa lui să descopere dacă România îi place sau nu. Așa că a plecat la drum. I-au fost alături prietenii pe care și i-a făcut în toată țara ca urmare a participării tabere și la concursuri regionale și naționale. În Caraș-Severin însă a avut „un pic de ghinion”, în exprimare proprie, pentru că nici taberele și nici concursurile nu i-au scos în cale prea mulți tineri din județ. Așa că l-au însoțit doi prieteni din Târgu Jiu.
Trebuie precizat că Florian a străbătut țara pe pe banii lui, cam 7.000 de euro în total, obținuți din premii la concursuri, meditații cu elevi și stagiul făcut la Amazon. Pentru el e important stagiul în sine, nu neapărat faptul că a fost la Amazon pentru că sigur ar fi urmat un stagiu la altă firmă.

În viitor, vrea să inițieze un serial de zece episoade cu întrebări și răspunsuri cu oameni destul de importanți din țară. Va urma un master în România, timp în care va lucra în domeniul IT. Asta înseamnă că, cel puțin în următorii doi ani, va rămâne în România. „Turismul mă ajută să mă dezvolt personal pentru că merg să învăț și să cunosc oameni deoarece călătoria înseamnă istoria și oamenii”, încheie Ușu.

Îl invităm să revină în Caraș-Severin pentru a cunoaște mai mulți oameni și a afla mai multe despre istoria locurilor. De ce nu și pentru a afla cât de mult îi place România în perspectiva de peste doi ani…

JCS-Ionel Ivașcu