Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Spune șeful județului, vizavi de echipa care (nu prea) se ocupă de problemele existente în gestionarea deșeurilor din Banatul Montan!

Gestionarea deșeurilor, devenită o eternă problemă pe meleaguri cărășene, a fost readusă în discuție în cadrul unei ședințe la nivel prefectural, în cadrul căreia neregulile au fost confirmate și de Agenția pentru Protecția Mediului. Mai mult decât atât, nu toate zonele din județ au contract pentru colectare cu cei de la ADI Intercom Deșeuri.

La acest capitol, prefectul județului, Ioan Dragomir, spune că n-a ajuns până la deponeul de la Lupac, să vadă personal, dar a aflat de la cei de acolo cum stă treaba, dând vina pe Romeo Dunca, pe care-l vede în ultima vreme drept cauza tuturor problemelor vechi sau noi ale Caraș-Severinului: „Este adevărat! Reprezintă colectarea deșeurilor, activitatea SMID-ului, a CMID-ului, a Centrului de la Lupac, reprezintă probleme în continuare. O recunosc cu regret că nu s-a putut face mai mult, poate nu s-a dorit din partea conducerii Consiliului Județean să se intervină mai serios în problemele care sunt. S-au gândit că poate ar fi bine să le lase pe umerii viitorului Consiliu Județean. Sunt niște probleme care au fost amânate și care vor crea unele probleme în exploatare și anul viitor. Din informații, nu am reușit să mai merg până la Lupac, din informațiile operatorului Girexim, care operează la ora actuală groapa de deșeuri, rezultă că ar fi aproape pe finalizat prima celulă. Din câte cunosc, nu s-a făcut nicio lucrare pentru pregătirea celei de-a doua celule, unde se vor depozita acele deșeuri.“

Dincolo de zvonistica de la care își pleacă urechea prefectul – care e al județului, dar n-a putut ajunge până la Lupac, fiind prea ocupat cu ipotetice viituri sau cu festivaluri de muzică populară –, am cerut o explicație de la șeful județului. Din ce ne-a spus Romeo Dunca, ne-am lămurit că s-ar putea ca situația să nu se rezolve nici în viitorul mandat al lui Hurduzeu, pe care-l vede de fapt în spatele situației: „Problema cu deșeurile n-o să se rezolve niciodată! E o problemă a lui Hurduzeu și va rămâne a lui Hurduzeu, pentru că am încercat să schimb și ei nu m-au lăsat! Am vrut să schimb conducerea ADI Intercom Deșeuri, i-am avertizat în 2021 că până nu schimbă echipa n-o să se rezolve absolut nimic. Și prin urmare n-are altceva de făcut dl Hurduzeu, dacă vrea s-o rezolve, decât să schimbe acolo, să se scape de toți incompetenții ăia care au adus Consiliul Județean în situația încât să piardă două procese, prin Intercom Deșeuri, și operatorul să fie pus de instanță, care a venit să îi apere pe cei care au fost nedreptățiți de către Borduz și conducerea ADI-ului. Dar cu siguranță că n-au s-o facă, pentru că tot ei l-au și votat, așa că va rămâne o veșnică problemă. Niciodată patru pisici n-or să latre, oricât le dresezi! Așa că Borduz și cu echipa lui n-or să facă treabă acolo niciodată, pentru că ei sunt pe alte criterii.“

Și chiar dacă-l vede pe Dunca în centrul problemelor, Dragomir recunoaște că, de fapt, vina e în ograda celor de la ADI: „Încă – și asta poate este și o problemă a ADI, și a unor primari, dar mai ales a ADI Intercom Deșeuri – nu s-a reușit nici la această dată finalizarea contractării pe toate zonele. De asemenea, mai sunt probleme pe care le-am constatat, că cei de la Agenția pentru Protecția Mediului le pun cu o tușă mai groasă și chiar pe realitate, în ceea ce privește colectarea și mai ales selectarea deșeurilor. Din informarea celor de la APM reiese că o bună parte din deșeurile reciclabile, în loc să fie reciclate și folosite, valorificate de operatorul de aici, sunt duse în alte județe, lucru care creează probleme și operatorului. Și care, din câte știu eu, nu este legal și nu este în conformitate cu acel plan care a fost aprobat pentru județul Caraș-Severin în 2021.“

JCS-A.M.