REȘIȚA – Cei mai mulți, beneficiari de vechile ajutoare sociale, au fost împinși din spate de Primăria Reșița. Cu toate astea, la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, de vineri, am regăsit și tineri de clasa a XII-a, aduși să afle și partea nedorită a pieței muncii: șomajul!
Am întâlnit și un tânăr absolvent de studii superioare, doritor să se angajeze direct ca manager pe undeva. Dar și o femeie trecută de vârsta pensionării, cu o poveste de viață impresionantă: ultimul angajator nu i-a plătit contribuțiile, așa că mai are de lucrat până la pensie. Oferta unui angajator în confecții a fost destul de tentantă pentru multe doamne, dar dialogul a fost aproape constant același: „Știți să lucrați la mașină? Vă ajutăm noi, puteți să învățați, nu e nicio problemă!” „Da, sigur, dar stați puțin să mai văd și restul ofertelor.” Și duși au fost… Câteva interesate cu adevărat și-au lăsat totuși CV-ul.
Din culisele organizării bursei am putut afla, de la Mihaela Iovanovici, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, faptul că au fost contactate în jur de 100 de firme, dintre care doar 37 s-au prezentat cu oferte, cuprinzând 179 de posturi, dintre care 24 pentru cei cu studii superioare. În domenii dintre cele mai variate: HoReCa, pază și protecție, economic, industrial, marketing, medical etc. Inclusiv pentru munca necalificată.
Pentru acestea au venit 251 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 31 de absolvenți de anul acesta. Din rândul tinerilor, au fost recrutați 22, pentru susținerea de interviuri la sediile firmelor, în perioada următoare. Nimeni nu a reușit angajarea pe loc, la bursă. Iar unii dintre participanți, în special dintre beneficiarii ajutorului de incluziune, trimiși special de Primăria Reșița să găsească de lucru, sub presiunea pierderii vechilor ajutoare sociale, intrau în sala bursei doar ca să aibă de unde ieși. Acest lucru nu a scăpat vigilenței organizatorilor, care i-au luat pe rând și, în funcție de pregătire sau calificare, i-au pus în contact cu angajatorii.
Am remarcat-o și pe tânăra doamnă subprefect Adina Radici, venită să discute cu angajatorii: „Un lucru esenţial pe care l-am sesizat din discuţiile cu operatorii economici prezenţi este faptul că există locuri de muncă în judeţul Caraş-Severin, este nevoie de oameni calificaţi şi este important să se găsească aceste persoane, astfel încât activitatea firmelor să funcţioneze la capacitate maximă şi să nu mai pierdem forţa de muncă în favoarea celorlalte judeţe învecinate sau chiar a ţărilor din vestul Europei. Din păcate până acum nu a fost un număr mare de participanţi sau la fel de mare ca la ediţiile anterioare, ceea ce nu este neapărat un lucru bun. Sperăm ca persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă vor găsi activitatea care să li se potrivească astfel încât să se şi integreze pe piaţa muncii sau să se reorienteze. Din discuţiile avute cu operatorii economici, am observat că majoritatea caută persoane calificate, cu experienţă. În egală măsură, pot face excepţie de la unele cerinţe şi pot califica personalul la locul de muncă.”
JCS-Antoniu Mocanu