Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta au decis consilierii locali caransebeșeni, chiar dacă nu toți au fost de acord la nivel declarativ cu proiectul privind finanțările nerambursabile pe Legea 350!

Sau mai bine spus, cu amendamentul liberalului Puiu Paica, prin care fiecare capitol primește aceeași sumă, 100.000 de lei, spre deosebire de varianta propusă de primarul Felix Borcean în care pentru Culte erau alocați 125.000 de lei, pentru Activități sociale, educaționale și de mediu 110.000 de lei, pentru Cultură 100.000 de lei și pentru Sport doar 65.000 de lei.

Edilul Caransebeșului a încercat să explice modul în care s-a ajuns la aceste sume: „Nu categorisesc ca bun sau rău amendamentul, dar sumele sunt deja destul de bine echilibrate pentru toate capitolele, doar că noi când aranjăm aceste sume pe capitol avem în vedere situația din anii precedenți, precum și potențialele cereri, care se discută înainte de a se aproba aceste sume, care vin de la diverse entități. Dacă le punem la fiecare la fel, probabil că ar rămâne pe dinafară câteva proiecte. La Culte nu e doar cultul ortodox, anul acesta o să fie 30 de ani la biserica baptistă Ghetsimani, au niște proiecte acolo. La adventiști, care au avut un incendiu, le-am spus că nu le putem da decât pentru activități, nicidecum pentru refacerea bisericii. Biserica ortodoxă are proiecte sociale și culturale în care sunt implicați copiii, nu băgăm bani în zidărie sau termopane. Sportul e separat, avem clubul sportiv municipal, au bugetul lor acolo, 700 de mii de lei.”

Argumente cu care Felix Borcean nu a reușit să convingă toți aleșii locali. „Și eu sunt de acord cu asta, să luăm de la Culte și să dăm la sport, dle primar, în fiecare an le-am dat la biserici, întotdeauna le-am dat mai mult decât trebuia, aici nu vă dau dreptate.”, a spus social-democratul Valentin Dascălu, completat de liberalul Cristian Dragomir care a considerat „mult mai important să se finanțeze Cultura în detrimental anumitor acțiuni ale bisericii.”

În replică, Petru Schinteie (PSD) a cerut să nu fie pedepsite bisericile pentru că-și fac treaba, ceea ce l-a făcut pe Marian Corduneanu (PRO Romînia) să puncteze: „Dar pedepsim sportul!”

Au fost 10 voturi pentru amendamentul lui Paica, suficiente, iar proiectul cu amendament a fost votat, mai de voie, mai de nevoie, de toți consilierii locali. Concluzia a tras-o tot primarul Felix Borcean: „Mie-mi convine, că o să rămână bani nerepartizați!”

JCS-R.M.