Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa a decis în această dimineaţă, cu majoritate de voturi, ca la Cascada Bigăr să nu se intervină cu lipituri, intervenţii sau orice altceva ce ar putea deranja frumuseţea naturală a acesteia!

În această dimineaţă, Consiliul Naţional Ştiinţific al unuia dintre cele mai importante parcuri naturale din România s-a reunit în şedinţă. Una dintre deciziile aprobate cu majoritate de voturi a vizat şi Cascada Bigăr.

„Consiliul a aprobat neintervenţia în zona cascadei. În urma cercetărilor din teren, s-a constatat că ceea ce s-a întâmplat la Cascada Bigăr este un fenomen natural. Cascada nu s-a despicat, doar s-a desprins o bucată din ea. Nu este nevoie de reconstrucţie, lipituri! Acolo, natura şi-a făcut o altă cascadă, mult mai frumoasă, mai spectaculoasă chiar. Lucrurile trebuie să rămână aşa!“, ne-a spus Vasile Constantin, directorul Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa.

Cascada Bigăr, una dintre atracțiile turistice de bază din Caraş-Severin s-a prăbușit luna aceasta. A luat naştere pe parcursul mai multor ani, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr. Ulterior, această depunere a fost acoperită de un covor de mușchi, explică reprezentanții Romsilva. Conform specialiștilor, carbonatul de calciu duce la pietrificarea acestui covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii. În acest fel, o cascadă de tipul său va crește în dimensiuni în permanență. Cascada Bigăr se va regenera, spun specialiștii, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat.

JCS-Nina Curiţa