Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi anunţată în două rânduri în acest an drept sigură, reluarea activităţii fabricii de tunuri mai întârzie! 

Primul anunţ, în legătură cu şansele mari ca redeschiderea fostului IMR, actual Arsenal, să fie anunţată în 14 iulie, chiar cu prilejul vizitei în judeţ a ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a fost făcut de secretarul de stat Flavius Nedelcea. Ar fi fost vorba de un investitor britanic interesat să producă obuze la Reşiţa, informaţie pe care ministrul Oprea s-a ferit să o confirme, după vizita de la Arsenal: „N-am să comentez niciun zvon, nicio informaţie «pe surse»!“

Dacă „pe surse“ nu a mai fost difuzat (public) niciun zvon din acel moment, al doilea anunţ a fost făcut în 24 octombrie de prefectul judeţului, Ioan Dragomir: „Din câte ştiu, joi (26 octombrie, n.n.) se va semna contractul cu un investitor din Anglia, care a fost în urmă cu două-trei luni aici.“ După care a urmat o tăcere nevinovată de aproape o lună, în care nu s-a mai auzit nimic despre contract, nici oficial de la Minister şi nici pe surse. Întrebat, azi, în legătură cu evoluţia lucrurilor de la Arsenal, Dragomir a răspuns: „Rămân în continuare optimist. Mai multe nu vă pot spune la ora asta!“

Împărtăşind optimismul prefectului Ioan Dragomir (dar şi speranţa, neîmpărtăşită, ca informaţiile să nu-i fi parvenit doar „pe surse“) l-am întrebat dacă, măcar, se lucrează în legătură cu reactivarea Arsenal. „Se lucrează, vă asigur! Chiar săptămâna trecută s-a lucrat, la nivel foarte înalt. Dar…, hai s-o recunoaştem! Nu toată lumea trage în aceeaşi direcţie şi nu toată lumea are acelaşi interes. «Lumea», mă refer la cea din judeţul nostru, din păcate. Am să vă spun mai multe, probabil, în momentul în care chiar sunt nişte rezultate. Şi am să vă spun şi prin ce s-a trecut, şi cum s-a ajuns acolo!“, ne-a asigurat Dragomir. Aşteptăm cu nerăbdare atât veşti pozitive despre contract şi reluarea activităţii, cât şi disiparea misterului ce învăluie dificultăţile perfectării afacerii, pe plan local, dar şi la nivel central.

Reamintim că Uzina Mecanică Reşiţa (redenumită apoi Întreprinderea) a fost înfiinţată în 1972 şi a fost echipată pentru fabricaţia produselor militare, în special produse de artilerie de calibru mare şi mijlociu. Transformată după 1989 în Arsenal SA, societatea trece în 2010, împreună cu altele, din administrarea Ministerului Apărării, în cea a unor operatori economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei. De atunci nu reţinem să fi avut vreo activitate notabilă şi nici să se fi dat acolo vreun tun, toate informaţiile legate de Arsenal SA, circulând mai mult „pe surse“, rămânând de cele mai multe ori neconfirmate. Ce putem, însă, afla oficial de pe pagina de Internet a societăţii, e că ultimul bilanţ publicat e cel aferent primului semestru din 2022 – aşadar o informaţie veche – şi că actualul director general al Arsenal SA este nimeni altul decât fostul senator Ioan Narcis Chisăliţă. O informaţie, dacă nu nouă, datând cel puţin din 2023.

JCS-Walter Fleck