CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă nu se vede, iar de auzit cu atât mai puțin, producția obuzelor de calibru 152 pare să fi ajuns în faza testelor!
Deși nu mai sunt cetățeni ai Uniunii Europene și, în consecință, sunt supuși unui tratament diferit, investitorii britanici se arată în continuare interesați de oportunitățile oferite de România. Astfel, după cum notează TVR Info, „tot mai mulți investitori din Regat vin în țara noastră, iar militarii britanici vor putea face de anul viitor exerciții comune cu militarii români. Se vor antrena în special pentru a face față provocărilor din Marea Neagră. Una dintre cele mai importante investiții britanice făcute anul acesta în România constă în dezvoltarea unor ansambluri de parcuri fotovoltaice și eoliene la Arad, Constanța și Buzău. La fel de importantă însă e și investiția făcută într-o fabrică de armament din Reșița.“
În acest context și legat de acest subiect urmărit cu mare interes de opinia publică din județ, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a precizat: „La Arsenal, astăzi este în lucru muniție calibru 152, pentru că avem un investitor din Marea Britanie care a venit, a investit și este din câte știu eu cu produsul aproape gata și urmează să fie omologat!“
Investiția este derulată în cadrul parteneriatului dintre Arsenal SA și Torman SRL, subsidiara românească a TOR International, o societate britanică ale cărei activități sunt relativ învăluite în mister.
Având în vedere ce presupun procesele de retehnologizare și de omologare în domeniul militar, directorul Arsenal, Ioan Narcis Chisăliță, ne-a lămurit, dar fără a intra în detalii, cum trebuie interpretată declarația ministrului. „În momentul de față încă suntem în teste, încă nu am dat drumul producției efective. Mai durează. S-a investit în infrastructură, investiția este aproape gata și urmează să producem întâi obuze de 152 calibru Est, cu extindere la 155, calibru NATO.“, a precizat Chisăliță.
Reamintim că primul anunț, în legătură cu şansele mari de redeschidere a fostului IMR, actual Arsenal, a fost făcut în 14 iulie 2023 de secretarul de stat în MEAT, Flavius Nedelcea, cu prilejul vizitei în judeţ a ministrului Radu Oprea. Contractul cu britanicii a fost semnat însă de abia în primăvara acestui an, Nedelcea precizând în aprilie, referindu-se la prevederile contractuale: „Baza existentă, aflată în conservare, va fi pregătită pentru a produce în continuare țeavă de tun. Într-o primă fază, de până la șase luni, se va produce muniție de război, cu până la 75 de angajați. Ulterior se va ajunge la 200-300, urmând ca în faza a treia să avem mult mai mulți angajați“.
În lumina acestor declarații, vechi și noi, putem aprecia că în momentul de față Arsenal SA se află undeva… înaintea primei faze.
JCS-Walter Fleck
2 Comentarii
Pregatiti-va CV-urile ca in primavara cand vin votarile se da iar drumul la angajari si la Arsenal dar si la Otelu Rosu. Sa nu plecati peste hotare ca pierdeti randul la angajari, si chiar daca plecati sa nu uitati sa votati trandafirii
Silvică, hai cu obuzu’, ca vin noile alegeri prezidențiale și nu ai cu ce sa te lauzi…
De rest, la vremuri noi…tot noi!