Caraş-Severin, Romania

Volumul arieratelor posibil de recuperat de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin înregistrate la data de 31 ianuarie 2011, se ridică la suma de peste 130 de milioane de lei. Comparând volumul acestora cu al celor de la începutul anului 2010, se poate observa o scădere de circa 19 milioane de lei.

„Aproximativ 50% dintre contribuabilii către bugetul de stat înregistrează în acest moment datorii la stat. Unii nu vor să
plătească, alţii nu pot, însă avem şi cazuri în care habar nu au ce şi cât datorează statului“, a spus Doru Cosma, directorul DGFP Caraş-Severin. DGFP a întocmit şi un top 50 al celor mai mari datornici din Caraş-Severin la ora actuală, care trebuie să plătească statului 76.778.451 de lei, ceea ce reprezintă jumătate din arieratele totale la nivelul judeţului.

Recordmenii la datorii

Cei mai mari cinci datornici, făcuţi publici printr-o informare a Direcţiei de Finanţe, sunt Parc Industries Moldova Nouă (18.672.025 lei), Prescom Reşiţa (6.022.767 lei), Hidro Engineering Reşiţa (1.960.385 lei), Agrobanat Caransebeş (2.928.987 lei) şi Gostrans Anina (2.895.185 lei). „Ca o noutate, OG nr.29/2011 dă posibilitate eşalonării datoriilor pe o perioadă de maxim cinci ani, cu dobândă preferenţială. Asta înseamnă că în baza unei garanţii financiare, bunuri sau scrisorii de intenţie se suspendă executarea silită şi se dă posibilitatea agentului economic să-şi relanseze afacerea chiar dacă are datorii“, a mai spus directorul DGFP Caraş-Severin.

„Este important să se elimine evaziunea fiscală şi trebuie că lumea să ştie că pe masa Guvernului se vor afla, săptămâna viitoare, patru proiecte de hotărâre menite să aducă bani în judeţ. Unul pentru cheltuieli curente şi de capital pentru CJ şi primării, câte unul pe investiţii, învăţământ şi obiecte de cult“, a declarat prefectul Octavian Ţunea.

Anca Preda