Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – 66 de primării din judeţ s-au înscris, anul acesta, în Programul național de cadastru și carte funciară. Cetățenii primesc gratuit actele pentru terenuri și case. Banii pentru lucrările de cadastru sunt asigurați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Perioada de înscriere s-a încheiat la 31 iulie. La nivel naţional, cele mai multe contracte de finanțare și anume 98 au fost semnate în județul Olt. Urmează Iași – 85 de contracte, Teleorman – 78 de contracte și Neamț – 72 de contracte. Caraş-Severinul este în top cu cele 66 de contracte semnate până joia trecută. Valoarea celor 66 de contracte de finanțare este de 9.900.000 de lei. Fiecare primărie poate primi, în acest an, 150.000 de lei, față de 135.000 de lei, în 2016. După semnarea contractelor dintre primării și OCPI-uri, urmează încheierea contractelor dintre primării și firmele autorizate să execute lucrări de cadastru. Plățile vor fi efectuate în momentul finalizării și recepției lucrărilor de înregistrare sistematică. Actele pentru cetățeni sunt gratuite. Mai mulți primari din județ sunt, însă, îngrijorați, că nu vor găsi firme care să lucreze la prețul oferit de ANCPI, de 60 lei/imobil (inclusiv TVA), considerat foarte mic de specialiștii în cadastru.

La nivelul ANCPI s-a constituit o comisie care are în vedere prioritizarea unităților administrativ-teritoriale la nivelul fiecărui județ, în vederea includerii acestora în programul național, în conformitate cu reglementările în vigoare. Comisia, potrivit agrointel.ro, prioritizează localitățile ținând seama de cel puțin unul dintre criteriile: localități ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes național; localități ce fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală; localități ce prezintă aşezări informale ale comunităților aflate în condiții de sărăcie extremă.