Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Nefiind determinaţi, indicatorii privind starea mediului nu pot fi nici confirmaţi, nici contestaţi!

Dacă am avut vreo neclaritate în ceea ce priveşte evoluţia factorilor de mediu în cursul lunii septembrie, acestea s-au risipit odată cu publicarea de către Agenţia pentru Protecţia Mediului a Raportului lunar privind starea mediului în judeţ. Nu a avut loc nicio poluare accidentală şi nici alte probleme deosebite. Căci, la fel ca-n basme, dacă ar fi fost, s-ar fi povestit până acum.

Despre situaţia staţiilor automate de monitorizare a aerului din judeţ, 6 la număr, am tot povestit, dar nu în legătură cu variaţiile parametrilor înregistraţi, ci cu referire la faptul că sunt în mare măsură nefuncţionale. Detaliind, din totalul celor 45 de analizori cu care sunt echipate staţiile fixe, au funcţionat în septembrie doar 5 (la Reşiţa şi Oţelu Roşu), în timp ce 3 au avut transmisia oprită din diverse cauze, 18 poate ar fi funcţionat dacă ar fi avut gaz purtător, iar alte 19 erau defecte.

Deşi în cazul pulberilor atmosferice sedimentabile ar fi fost posibilă şi determinarea manuală a cantităţilor depuse, aceasta nu a avut loc în septembrie decât la sediul din Reşiţa, rezultatul încadrându-se în limitele admise. La celelalte şapte puncte de prelevare, din Bocşa, Băile Herculane, Buchin, Oraviţa şi Moldova Nouă, personalul APM nu s-a putut deplasa, ca urmare a instituirii, în 22 august, a unui sechestru asupra autoturismelor. Până atunci, s-au înregistrat prelevări la Reşiţa, Băile Herculane şi Buchin, în timp ce în iulie doar la Reşiţa şi Buchin, dar nu din cauza sechestrului, ci a lipsei de combustibil. De asemenea, din aceleaşi motive nu au fost prelevate decât în parte, sau deloc, probe de precipitaţii de la staţiile meteorologice Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă, Băile Herculane, Bozovici şi Semenic, în timp ce probele de la Reşiţa nu au indicat urme de precipitaţii acide. Determinări ale nivelului de zgomot nu au fost efectuate pentru punctele desemnate din Reşiţa, din cauza traficului restricţionat de pe principalele trasee.

JCS-Walter Fleck