Caraş-Severin, Romania

Potrivit site-ului Ministerului Turismului, „sectorul turismului din România a fost afectat de absenţa unei politici generale de dirijare şi orientare. Un Master Plan pentru dezvoltarea turismului din România a fost întocmit cu peste zece ani în urmă. Totuşi, spre marea frustrare a acţionarilor din sectorul turismului, recomandările acestuia nu au fost niciodată implementate“.

Tocmai din acest motiv în urmă cu aproximativ doi ani a fost realizat unul nou, pe o perioadă de 20 de ani. Un document stufos, extrem de complex, cu multe informaţii, cu multe date statistice şi promisiuni. De fapt, un plan care nu face altceva decât să confirme unul dintre clişeele cel mai la îndemânănă: suntem o ţară foarte bogată!  Doar că, de această dată judeţul nostru e dat la o parte.

Deşi sunt contabilizate toate atracţiile cu potenţial turistic din ţară, de la peşteri, saline, vulcani noroioşi, cimitire de vizitat, lacuri, până la monumente ale naturii, parcuri naţionale, castele, centre medievale, chei, canioane, mănăstiri, din Caraş-Severin sunt menţionate doar câteva obiective, precum Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Peştera Comarnic şi… cam atât.

Şi toate acestea legate de un judeţ despre care însăşi doamna ministru Elena Udrea spunea că „are un potenţial fantastic despre care până acum doar am auzit, acum am văzut cu ochii mei. Trebuie să găsim o strategie pentru că altfel nu avem cum să ieşim din haosul în care ne-am afundat“. Dacă nici actualul Master Plan nu ne ajută, atunci la ce am mai putea spera? Să se facă unul nou?

Doina Rolea
[email protected]