Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – Preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, Petru Juca, a evidenţiat situaţia precară în care se află clădirea ce adăposteşte Judecătoria Oraviţa, spunând că, în urma unei expertize, s-a constatat „prezenţa atacului biologic masiv al igrasiei, al ciupercilor xilofage și mucegaiului, existând permanent riscul major de îmbolnăvire“!

De aceea, trebuie o clădire nouă, mai ales că Judecătoria Oraviţa deserveşte actul de justiţie pentru toată Valea Caraşului, Valea Almăjului şi nu numai.

La începutul acestei luni, Consiliul Local Oraviţa a aprobat acordarea dreptului de administrare pentru o suprafaţă de teren de 6000 mp aliniat DN 57, în favoarea Tribunalului Caraș-Severin, în vederea construirii noului sediu al Judecătoriei Oravița. Urmează ca prin Hotărâre de Guvern să se aprobe trecerea terenului respectiv în domeniul public al statului, situație în care se poate demara construcția propriu zisă a noului sediu al Judecătoriei Oravița. După soluționarea situației juridice a terenului aferent construcției noului sediu al Judecătoriei Oravița, Tribunalul Caraș-Severin urmează să solicite Ministerului Justiției alocările bugetare necesare începerii investiției.

Pentru noua construcţie s-a estimat un preț de 1.600 euro/mp, luând în calcul inflația și ultimele scumpiri la materiale, manopera, energie si combustibili, ajungându-se la o cheltuială estimativă de 3.688.000 euro. „Pentru proiectarea, pe faze, a documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiție, precum și pentru elaborarea altor studii de specialitate în funcție de specificul obiectivului de investiție inclusiv cheltuielile necesare pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege se estimează un necesar de 184.400 euro“, susţine preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

În urma investiției se va realiza o clădire nouă, se va crea un mediu optim de lucru si un proces de justiție adaptat cerințelor actuale, se va asigura exploatarea în siguranță și desfășurarea activității instanței în condiții de normalitate, cu respectarea normelor de sănătate și securitate a muncii.

Scurt istoric

Actuala clădire a Judecătoriei Oravița este una dintre primele clădiri ale coloniștilor austrieci și a fost construită în 1721, fiind modificată în anii 1788 și 1838, în forma și aspectul de astăzi. Până în anul 1926 a fost sediul Direcției Montanistice și trezorerie militară. În perioada 1926-1951 a găzduit Tribunalul Județului Căraș și, ulterior, prin Legea 21/24.06.1968 de aprobare a Decretului nr.135/1968 se înființează Judecătoria Oravița, fiind renovată între anii 1996-1998. Clădirea este clasată ca monument istoric.

„Din cauza uzurii și deprecierii învelitorii, precum și a deteriorării și putrezirii șipcilor, apa rezultată din precipitații a pătruns în podul clădirii, infiltrându-se și afectând suprafața tavanelor (planșeele sunt din grinzi și scândură cu trestie bătută) și pereților mai multor birouri de la etajul clădirii, degradându-se atât tencuiala interioară, cât și cea exterioară și existând pericolul afectării instalației electrice, cu riscuri majore de incendiu. Urmare a pătrunderii apei prin învelitoarea acoperișului Judecătoriei Oravița, de o perioadă lungă de timp există permanent pericolul prăbușirii parțiale a acoperișului, mai ales în perioada de iarnă prin acumulare de zăpadă în cantitate mare. În urma infiltrațiilor au fost afectate fațadele și zona stucaturii. Desprinderea tencuielii de pe fațada induce pericole majore atât pentru pietoni, trecători, dar și pentru persoanele care lucrează în cadrul Judecătoriei. Pardoselile de la parter sunt atacate de ciuperci, iar pereții până la o înălțime de 1m sunt plini de mucegai. Încălzirea spațiilor se face cu sobe din teracotă pe lemne, astfel că în perioada rece, în sălile de judecată, dar și în birourile judecătorilor și grefierilor temperatura ambientală este improprie efectuării muncilor specifice. Ultimele lucrări de reparații capitale s-au efectuat acum mai bine de 20 de ani, iar clădirea s-a degradat continuu. Imobilul în care funcționează în prezent Judecătoria Oravița nu asigură aceste exigențe de calitate. Totodată, nu sunt asigurate condițiile optime necesare înfăptuirii actului de justiție cu respectarea legislației, normelor și normativelor în vigoare privind funcționarea instanțelor judecătorești din România“, a mai spus preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

În cazul nerealizării obiectivului de investiții, mai spune judecătorul Petru Juca, funcționarea instanței este vădit pusă în pericol, existând riscul major de întrerupere a desfășurării actului de justiție urmare a afectării grave a siguranței în exploatare a clădirii și iminența generării de boli profesionale pentru personalul instanței, cu consecințe negative imprevizibile.

JCS-Nina Curiţa