Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Galeria echipei CSM Reșița este supărată ca nu îi mai este permis să urmărească meciurile de pe dealul din spatele tribunei a doua, iar Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin a emis un comunicat în care explică motivele!

„În urma discuțiilor purtate în mediul online privind locul unde pot sta susținătorii echipei gazdă, ne vedem obligați să prezentăm situația de fapt. Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin are ca principală misiune siguranța cetățenilor județului nostru. În conformitate cu Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, efectivele jandarmeriei au în responsabilitate zona adiacentă arenei sportive. Pentru siguranța cetățenilor pe timpul desfășurării competițiilor sportive, zona împădurită deasupra stadionului este o zonă restricționată deoarece: – este o zonă care pune în pericol viața și integritatea susținătorilor echipei, fiind o zonă abruptă, fără a avea o balustradă de protecţie, existând riscul ca cineva să alunece și să pice de la o înălțime destul de mare. În acest context fiind o zonă în responsabilitatea noastră pe timpul desfășurării meciurilor de fotbal, suntem obligați să blocăm accesul; – în situația în care o persoană aflată în acea zonă are nevoie de sprijin medical, accesul este aproape imposibil. Din mesajele postate în mediul online, considerat spațiu public, acești sustinători recunosc că nu păstrează distanțare socială, motiv pentru care încearcă sa pătrundă în zone greu accesibile. De asemenea, aceștia folosesc materiale pirotehnice interzise de legislație. În astfel de situaţii, intervenţia forțele de ordine ar fi dificilă şi s-ar pune viața în pericol a susținătorilor echipei, dar și a forțelor de ordine. Forţele de ordine au recomandat susținătorilor să urmărească meciul din zona imediată a gardului împrejmuitor, de unde se poate vedea meciul de fotbal fără să fie obligați să urce pe deal, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară. Pe paginile de profil publice ale acestor membri putem vedea că doresc să folosească materiale pirotehnice și se mândresc că nu respectă legislația. Acesta este și motivul pentru care ei nu doresc să vadă meciul de la gardul arenei sportive și aleg aceste zone împădurite pentru a putea să încalce legea. Inspectoratul de Jandarmi Județean este alături de echipa orașului și de susținătorii ei, dar va acţiona ferm pentru a preveni şi sancţiona orice încălcare a legii. Precizăm că au fost întocmite actele premergătoare pentru comiterea unor infracțiuni prevăzute de legislaţia privind utilizarea materialelor pirotehnice”, este comunicatul emis de Jandarmeria Caraș-Severin pe Facebook.

Tot pe rețeaua de socializare a venit imediat și reacția suporterilor, prin liderul Guardia Ultra, Marcel Gușcă: „Oamenii ăștia chiar nu au un băiat inteligent pentru a da un comunicat cum trebuie? Ce justificare e aia că nu pot interveni dumnealor dacă mă lasă inima? Unde ne-au dat pace pot interveni mai ușor? Spun că ne-ar da pace la gard, dar cine-i crede? Probabil că ne-ar umple de amenzi pentru Legea 60. Mai credibili erau în comunicat dacă spuneau că vor să ne bage pumnul în gură. Motive puerile că nu păstrăm distanță, motive că nu purtăm măști sunt aiuritoare. În fond, galeria nu a ieșit în centru să protesteze împotriva măsurilor luate, împotriva măștilor și a distanțării sociale”.

Iar spusele suporterilor au fost întărite de poze apărute imediat pe rețelele de socializare, cu jandarmii reșițeni fără mască și nepăstrând distanțarea socială.

 JCS-Ștefan Moraru