Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministrul Mediului vrea să dubleze pădurile virgine. Militează pentru înăsprirea amenzilor, pentru confiscarea mijloacelor folosite pentru transportul ilegal de lemn şi pentru pedepsirea vinovaţilor. Ministrul Costel Alexe şi-a făcut publice intenţiile după ce a vizitat pădurea de la izvoarele Nerei, „ cea mai frumoasă pădure virgină compactă a României“!

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a arătat impresionat de frumuseţile judeţului nostru, după ce a apucat să vadă câteva dintre ele.

„Avem cele mai frumoase păduri din Europa, două treimi din pădurile virgine şi cvasivirgine ale Europei sunt în ţara noastră, iar dvs, cei din Caraş-Severin, chiar sunteţi binecuvântaţi, şi trebuie să le protejăm, a precizat ministrul, prezent zilele trecute la Reşiţa. Îmi doresc foarte mult, şi le mulţumesc şi parlamentarilor care au acceptat, că trebuie să creştem valoarea amenzilor contravenţionale, astfel încât să nu mai dăm amenzi mici, ci mai mari, să-i pedepsim mai aspru pe cei care încalcă legea. Revenind la Caraş, am vizitat şi pădurea de la izvoarele Nerei, cea mai frumoasă pădure virgină compactă a României, are în jur de 4.800 de hectare, şi vreau să vă spun, dacă la venirea mea în minister, în catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine erau 28.000 de hectare, astăzi în catalogul naţional sunt în jur de 35.000 de hectare“.

Ministrul promite să nu se oprească aici, la acest capitol: „Avem lansată licitaţia, a fost desemnat câştigătorul – şi e un bun prilej să le mulţumesc celor de la institutele de cercetare, mediului academic şi organizaţiilor nonguvernamentale care s-au implicat –, astfel încât sper eu în acest an încă 40.000 de hectare, mai exact 39.960, să fie introduse în acest catalog. Iar judeţul Caraş este încă o dată norocos, pentru că încă 10.000 de hectare din judeţul dvs vor fi introduse în catalog. Sper foarte mult ca, în perioada următoare, organele abilitate ale statului român să cerceteze, să ancheteze şi dacă s-au făcut aici ilegalităţi, să trimită către instanţele de judecată. E valabil pentru oricare alt judeţ al ţării, îmi doresc foarte mult ca toţi care taie sau transportă ilegal să răspundă în faţa legii şi să plătească“.

Oficialul a remarcat modul exemplar în care oamenii legii şi cei din silvicultură au încercat să reducă furturile de lemn: „Aş vrea să le mulţumesc public tuturor colegilor noştri din Ministerul de Interne care, în perioada stării de urgenţă, în această pandemie, au fost 24 de ore din 24 în stradă, alături de colegii noştri din Direcţiile Silvice şi de la Gărzile Forestiere şi au făcut controale tuturor celor care transportau buşteni sau cherestea pe străzile României, de am reuşit în această perioadă grea pentru România să avem un management cât se poate de bun“.

Tocmai de asta, ministrul Mediului a subliniat că militează pentru înăsprirea amenzilor, pentru confiscarea mijloacelor folosite pentru transportul ilegal de lemne, pentru că s-a ajuns în momentul în care „nu ne mai permitem să acţionăm cu jumătăţi de măsură“.

JCS-Antoniu Mocanu