Cu cât o clădire e mai veche cu atât are mai multă viaţă. Nu exagerăm dacă spunem că fiecare construcţie are personalitatea sa – unele ne impresionează, altele ne înspăimântă, iar unele ne fac să uităm de trecerea timpului.
De aceea este dureros să vezi o clădire veche, martoră tăcută a istoriei, cum se degradează şi dispare din nepăsarea celor din jur. Cei care aţi păşit prin Băile Herculane poate aţi simţit această senzaţie, privind trecerea lentă în nefiinţă a unor mărturii ale trecutului.
Caransebeşul este şi el un oraş bogat în monumente istorice. Numai că acestea, pe lângă faptul că sunt întreţinute şi reabilitate, ele sunt puse şi în valoare într-un mod original. De fapt aici, „în vatra spirituală a Banatului Montan“, cum îi place primarului Marcel Vela să spună, multe sunt altfel.
Încă de anul trecut administraţia a gândit iluminarea ornamentală a clădirilor monumente istorice. Şi s-a trecut la fapte, iar o idee despre cum vor arăta aceste clădiri vedeţi în pozele alăturate. În cursul acestui an, Consiliul Local Caransebeş va sprijini şi privaţii care deţin astfel de clădiri să le ilumineze ornamental, dându-le voie să se racordeze la iluminatul public.
„Schimbarea în bine a municipiului continuă. Avem un patrimoniu cu o arhitectură aparte de pe vremea Imperiului Austro-Ungar iar prin aducerea modelului actual vienez de iluminat şi punerea în valoare a arhitecturii vom realiza un spectacol de lumini şi umbre“, ne-a spus primarul Caransebeşului, Marcel Vela.
Nina Curiţa
[email protected]