Caraş-Severin, Romania

De ani buni, poate chiar dintotdeauna, cuvântul corectitudine n-a prea avut ce căuta atunci când s-a vorbit de examene, fie ele de titularizare, de suplinire sau cele naţionale pentru tinerii absolvenţi. Cel puţin pe aceste meleaguri sud-vestice, gura târgului era plină de poveşti în genul reinventării „indulgenţelor papale“, plătite pentru ca examinatorii să închidă ochii în faţa prostiei de cel puţin patru ani a candidaţilor.

Din gura târgului
Ei uite, examenul de titularizare din vara trecută a generat discuţii inclusiv în sfere oficiale, unde se vorbea de taxe de 100-150 de lei pentru a beneficia de o mică excursie la toaletă, pentru o scurtă incursiune în lumea materiei de examen pe care viitorul dascăl a preferat să şi-o înveţe în spatele unei uşi mâjite cu ceea ce americanul ar pronunţa „double you see“, eventual un fel de… „vezi dublu“.

Nu ne mai întrebăm ce-ai putea învăţa de la un dascăl cu o asemenea pregătire ocultă. Se mai vorbeşte şi acum de probe orale – evident, acolo unde era cazul unor astfel de probe – la care s-au prezentat unii, dar au apărut, ulterior, pe liste, ca… absenţi.

Ţapii ispăşitori
Ne miră, totuşi, faptul că, din toate, la urechile şefilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean a ajuns doar informaţia legată de severitatea ieşită din comun a doi reputaţi dascăli de sport. Se zvonea atunci de faptul că toate neregulile constatate în desfăşurarea concursului de titularizare ar fi fost puse în cârca acestor doi dascăli care ar fi fost sancţionaţi cu interzicerea de a mai participa la organizarea oricărui examen vreme de doi ani.

Ei, uite, că ISJ n-a fost atât de sever atunci când a fost vorba de aplicat sancţiuni. Potrivit inspectorului şcolar general Adrian Doxan, „din fericire sau din nefericire“ nu s-a mai putut face nimic, pentru că termenul prevăzut de procedură a fost depăşit, faţă de cele două cadre didactice nemaiputând fi luată nici o măsură, deşi cazul a fost adus în atenţia Consiliului de Administraţie al ISJ Caraş-Severin.

Zecişti de carton
În cazul elevilor, însă, cazul care a ajuns în faţa ministerului de resort n-a fost legat de vreo severitate ci de indulgenţa unor dascăli în cazul probelor examenului de Bacalaureat. După cum aţi putut citi atunci, un număr de 50 de lucrări notate cu 10 sau cu note imediat următoare au fost recorectate de comisii constituite la nivel naţional, constatându-se că unele dintre ele au avut note mult mai mari decât trebuie.

Şi nu cu câteva sutimi ci cu mai mult de 1,5 puncte. Adrian Doxan spune: „Era vorba despre 17 lucrări la care diferenţele de notare au fost mai mari de 1,5 puncte“, însă, după o recorectare a lor aici, în judeţ, numărul lor a intrat la apă, ajungând la şapte. Dintre ele, şase au fost la limba şi literatura română, iar una la matematică. Şi totuşi, chiar dacă la jumătatea lunii noiembrie, inspectorul şcolar general spunea că ne va ţine la curent cu mersul lucrurilor, însă când problema părea deja îngropată, am luat legătura cu Adrian Doxan care ne-a explicat că au fost luate deja măsuri împotriva dascălilor care se fac vinovaţi de situaţia creată.

În consecinţă, au fost sancţionaţi opt profesori, şase dintre ei (doi de matematică şi patru de limba şi literatura română) cu interdicţia de a mai participa un an la orice examen în calitate de evaluator, iar doi (ambii de limba română) cu aceeaşi interdicţie, aplicată vreme de doi ani. Trebuie precizat faptul că sancţiunile au fost aplicate, în unanimitate, de către Consiliul de Administraţie al ISJ Caraş-Severin şi nu au existat contestaţii.

Antoniu Mocanu
[email protected]