Caraş-Severin, Romania

Însă preşedintele nu putea să uite faptul că guvernatorul Băncii Naţionale l-a lăsat cu nepopularul Boc pe cap. Atacul său de săptămâna aceasta, generat de faptul că Isărescu şi-a permis să critice metodele de reparare a economiei cu ranga, a fost cât se poate de transparent – i-a oferit ocazia să „muncească“ (a se citi să asculte ordinele de la Cotroceni şi să-i servească pe post de paratrăsnet pe modelul Boc sau Stolojan), dar acesta a refuzat-o.

De ce, am scris la momentul potrivit – Isărescu nu e omul care să-şi bage singur capul în laţ numai ca să se simtă bine preşedintele. Din partea lui Băsescu, acest atac era de aşteptat. Însă ironia face ca guvernatorul să fie luat în şuturi şi de unele personaje ale Opoziţiei.

Deputatul PNL Relu Fenechiu se trezeşte şi el vorbind şi se întreabă de ce discută guvernatorul BNR strategiile partidelor şi promisiunile politice. Într-adevăr, joaca de-a sus-jos cu TVA sau concursurile de majorat pensii şi salarii (aviz amatorilor – premierul a promis din nou că la anul acestea vor creşte; nu vă faceţi iluzii, e doar an electoral) nu pot avea nici un fel de influenţă asupra mediului economic, nu? Investitorii vor ignora cu desăvârşire faptul că în fruntea ţării se află un guvern care nu are nici cea mai vagă idee de ce vrea să facă, precum şi faptul că varianta Opoziţiei nu e nici ea mai strălucită.

Ceea ce mă face să mă întreb cam câţi dintre politicienii români, sau măcar dintre cei de la vârf, au o minimă pregătire economică. Despre Guvernul Boc ne-am lămurit de mult. Pentru alternativa oferită de USL, citiţi planul lor de măsuri de stânga-dreapta publicat tot săptămâna trecută. E suficient ca să vă daţi seama că orizontul încă e gri.

Cam aceştia sunt indivizii care îi dau lecţii de economie celui ce a ţinut frâiele Băncii Naţionale timp de aproape două decenii. Ca fapt divers, în caz că au uitat, a fost şi prim-ministru. Şi s-a descurcat…

Nina Curiţa