REŞIŢA – Continuăm şi astăzi seria doamnelor şi domnișoarelor care reprezintă repere în viaţa de zi cu zi a judeţului. Isabelle Scorobete este comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi consideră că respectul, ambiţia, ordinea şi echilibrul sunt calităţile care pot ajuta pe oricine pentru a atinge un scop bine definit.
Isabelle Scorobete este inginer şi, de câtva timp, ocupă funcția de comisar șef adjunct al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Caraş-Severin. Mamă, femeie şi manager, încearcă să obţină echilibrul în viaţă, considerând că acesta este drumul spre cunoaştere şi împăcarea cu sine.
JCS: Sunteţi tânără, inginer şi hotărâtă să asiguraţi protecţia cărăşenilor care sunt vulnerabili în faţa produselor şi serviciilor neconforme cu normele în vigoare. Cum vă descurcaţi?
Isabelle Scorobete: De fapt, am absolvit cursurile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara. Specializarea pe care am urmat-o este Control şi expertiză a produselor agroalimentare. E un domeniu care m-a atras şi consider că şi faptul că sunt femeie reprezintă un atu în acest domeniu. Încerc să mă depăşesc în fiecare zi, învăţ şi doresc să devin cât mai bună în ceea ce fac.
JCS: Femeia în poziţie de conducere nu este privită întotdeauna cu ochi prietenoşi de către exponenţi ai mentalităţilor învechite. Aţi simţit asemenea lucruri?
IS: Consider că asemenea mentalităţi sau vederi înguste nu-şi mai au locul în secolul XXI, cu atât mai mult cu cât femei în această poziţie sunt din ce în ce mai multe, fără să creeze tipologii. Din contra, nu am simţit reticenţe, ci am fost sprijinită şi de colegi, şi de familie, şi chiar dezinteresat. Din ceea ce am observat până acum, dacă arăţi că eşti profesionist, ai de câştigat şi poţi câştiga de partea ta şi alte persoane.
JCS: E dificil să încerci să schimbi modul de lucru sau de gândire, atât în instituţia pe care o conduceţi cât şi în domeniul de activitate?
IS: E determinant să încerc să pun ordine în tot, să ţinem orice situaţie sub control în aşa fel încât să putem verifica la orice oră tot ce se întâmplă. Nu putem risca să se ajungă la greşeli pentru că în domeniul nostru greşelile pot duce la lucruri mai grave. Recunosc că sunt încă la început aici, la Comisariat, şi durează să mă acomodez cu lucrurile noi.
JCS: Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă cineva care munceşte în acest domeniu?
IS: E nevoie în primul rând de motivare. Într-adevăr, grija, prin definiţie, e apanajul femeilor, dar asta nu e suficient. Am experienţa muncii în domeniul controlului, dar este nevoie de o bază solidă de cunoştinţe, de bun simţ şi de profesionalism. E o responsabilitate suplimentară în condiţiile în care ocupi şi o funcţie de conducere. Noi, femeile, continuăm să luptăm pentru afirmare în condiţiile în care au fost sute de ani de „lipsă de egalitate“. Şi, chiar dacă nu am simţit-o pe pielea mea, cred că sunt segmente unde acest lucru nu a dispărut cu desăvârşire.
JCS: Femeile clamează dragostea mai des decât bărbaţii. Sunt mai multe forme ale ei?
IS: Orice formă ar lua, e clar că acest minunat sentiment porneşte de la un respect reciproc şi de la onestitate în gândire şi sentimente. Una dintre forme este iubirea faţă de familie şi, cu toate că nu reuşesc tot timpul să împac viaţa profesională cu timpul alocat familiei, asta nu înseamnă că gândurile şi iubirea nu zboară într-acolo. E dificil să fii mamă în orice condiţii, însă trebuie să îţi impui un echilibru necesar care îţi oferă liniştea. E plăcut să reuşeşti ca mamă şi ca profesionist. Devii stăpână pe tine, mai ales că nu e uşor deloc, trebuie să ştii unde te opreşti. E nevoie de linişte, înţelegere şi implicare, dar este nevoie şi de suportul familiei, al colectivului, al prietenilor.
JCS: Aţi schimba sau aţi adăuga ceva la ceea ce s-a întâmplat în viaţa dvs?
IS: Nimic. Consider că, deşi a fost greu, am realizat tot ceea ce mi-am propus. A fost nevoie de ambiţie, de putere de convingere, inclusiv faţă de mine. Îmi doresc echilibru în toate domeniile, pentru că este succesul pentru a merge mai departe.
JCS: Vă mulţumim.