Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Senatorul s-a referit la politicienii care, în discursul demagogic, declară că vorbesc în calitate de simpli cetăţeni, declinându-şi apartenenţa politică.

Votul în cazul celor 47 de proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Reşiţa a curs ca uns, totul fiind gata în ceva mai mult de o oră. Subiecte precum bugetul, organigrama diferitelor structuri şi o serie de investiţii au primit girul aleşilor urbei iar în încheiere, la iniţiativa consilierului Gheorghe Năsturel, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria jurnalistului sportiv Marius Moraru. Nimic nu prevestea însă mica furtună ce avea să urmeze la capitolul „Diverse“. Un evaluator prezent în sală a redeschis subiectul impozitului, în special din prisma agenţilor economici, pledoaria acestuia fiind urmată de o adevărată furtună de opinii. Au luat cuvântul omul de afaceri Nelu Popa, candidat pentru fotoliul de primar al urbei, apoi viceprimarul Ioan Crina, urmat de deputatul Ioan Benga, cu sau fără legătură cu subiectul impozitelor.

Şi dacă mai toţi au vorbit în numele simplului cetăţean, lăsându-şi deoparte culoarea politică, senatorul Ion Simeon Purec nu şi-a putut abţine remarca: „Nu vorbesc în calitate de senator, ci în calitate de cetăţean al municipiului Reşiţa, plătitor de taxe, ca persoană fizică. Am remarcat un lucru aici, că mulţi dintre vorbitori îşi declină calitatea de politicieni. Stimaţi colegi din autoritatea locală, actul de administraţie publică este un act eminamente politic! N-o mai daţi după cireş! Din moment ce aţi acceptat să fiţi pe listele unui partid ca să accedeţi în Consiliul Local sau în biroul primarului, sunteţi oameni politici. Vă place, nu vă place, nu suntem fete mari când prestăm în anumite locuri“.

Senatorul Ion Simeon Purec a urecheat alesul urbei care a făcut imprudenţa de a-l aduce pe evaluator în şedinţa de consiliu, spunând că dacă ar fi vrut într-adevăr să facă ceva constructiv, putea cere părerea specialiştilor în faza de elaborare a proiectului care stabilea nivelul impozitelor locale: „M-a surprins atitudinea domnului consilier care a venit cu propunerea de a-i da cuvântul unui specialist ANEVAR. Domnule consilier, asta e o manipulare! (…) Puteaţi să-i invitaţi pe specialişti în comisia de buget, la televizor sau unde doriţi dvs. Dar în şedinţa de consiliu să aduceţi specialişti adevăraţi care să manipuleze, să spună că nu-i bună Legea 227, că spaţiile n-au aceeaşi valoare în Bucureşti, în Reşiţa şi în Timişoara? Trei spaţii pot fi construite la fel, în Reşiţa, şi în Timişoara, şi în Bucureşti, cu aceeaşi faianţă, cu aceeaşi gresie, cu aceleaşi ţevi. Nu sunt amplasate la kilometrul zero al naţiunii! Preţul terenului este diferit! Şi vorbim despre impozite pe clădiri, nu pe terenuri. Dvs aţi manipulat din prima când v-aţi referit la spaţii şi la persoane juridice. Sunt persoane fizice, juridice, spaţii rezidenţiale şi nerezidenţiale. În Reşiţa, 90% dintre plătitorii de taxe şi impozite sunt persoane fizice, nu persoane juridice“.

Senatorul a subliniat că este normal ca persoanele juridice să plătească mai mult pentru spaţiile comerciale decât ceea ce plătesc persoanele fizice pentru spaţiile de locuit, şi că nu ar fi firesc ca, în ambele situaţii, impozitul să fie la fel de mare. „Ce m-a dezamăgit la domnul Popa este accesul brutal în viaţa publică, în această şedinţă. Domnule Popa, vreţi să fiţi primar mâine, poimâine. Foarte bine, dar nu aşa! Staţi la rând, aici se vorbeşte într-o autoritate, frumos, respectabil. Ne respectăm! Aţi văzut, când aţi venit cu mine cu avionul la Bucureşti, că v-am invitat în maşina mea? Nu a mea, a Parlamentului. Şi dumneavoastră veniţi aici şi ne brutalizaţi aşa?“. Nelu Popa a ţinut să spună, în replică, faptul că nu a mers cu maşina cu senatorul Purec, ci cu transportul în comun.