Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Edilul a vorbit despre reuşita de a forma o echipă în administraţia locală, fapt pe care-l consideră drept „unul dintre cele mai mari succese“ ale mandatului său de primar al Reşiţei.

Şeful administrativului reşiţean a explicat cum a reuşit să ajute municipalitatea să scape de datoriile în care era înglodată. A vorbit despre renegocierea creditelor, a contractelor la gaz şi curent, dar a insistat pe reducerile impresionante care s-au făcut la capitolul serviciilor de telefonie şi la cel al costurilor de imprimare.

„După cum ştiţi, Primăria are direcţiile cu autonomie şi am găsit Primăria cu contracte cu toţi operatorii – Vodafone, Orange, Romtelecom, Avolo, RDS –, fiecare avea contractele lui, SIM-uri băgate prin sertare, a dezvăluit primarul Ioan Popa. Pentru că iei un iPhone, primeşti cinci abonamente. De fapt, nu le foloseau, plăteam abonamente numai pentru ca cineva să-şi ia un telefon. Am intrat pe toată această problemă şi de la 380 de SIM-uri iniţiale am coborât la 121 de SIM-uri după renegocierea contractelor. 79% este reducerea costurilor de telefonie mobilă, de la 22.000 de lei pe lună, la 4.600. Este o muncă pe care a făcut-o colegul meu Laurenţiu Stanciu de la Achiziţii, pentru care-i mulţumesc aici. Pe partea de imprimante, am avut 229 de imprimante iniţial, şi 70 de echipamente mai avem astăzi, 50% a fost reducerea costurilor de imprimare: tonere, hârtie şi aşa mai departe“.

Primarul consideră că „acestea sunt cauzele pentru care am reuşit să ne plătim datoriile şi să avem bani în cont“. Însă dincolo de aceată reuşită, edilul spune că alta a fost marea sa realizare.

„Pentru că vorbeam despre colegul Laurenţiu Stanciu, un lucru pe care doresc să-l menţionez, unul dintre cele mai mari succese pe care-l consider eu al bucăţii ăsteia de mandat, un an şi jumătate, este faptul că am reuşit să formez, încet, încet, o echipă în Primăria Reşiţa. Noi funcţionăm acum cu şedinţe operative săptămânale la nivel de Primărie, şi la nivel de fiecare direcţie, la fel se fac şedinţe operative, cu procese-verbale de şedinţă, cu deadline-uri (termene limită – n.r.), cu obiective clare stabilite, cuantificabile în timp şi valoric. Lucru care nu s-a făcut, din cunoştinţele mele, niciodată în Primăria Reşiţa. Cu alte cuvinte, Asistenţa Socială, Taxe şi Impozite, Urbanismul, absolut toate aceste servicii au şedinţe săptămânale în care discută. Ca să vă dau un exemplu, la Impozite şi Taxe avem inspectori care merg să adune banii din teren, se fac situaţii top down, de la doi clienţi mari fizici şi juridici, pe clădiri, terenuri, amenzi, şi se merge şi se recuperează sume din piaţă“.