Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La Grădinița cu Program Prelungit „Palatul Fermecat” din Reșița, în dimineața alegerilor prezidențiale, printre alegători s-a prezentat la vot și Ioan Popa, primarul Reșiței, alături de șoție și de cei doi copii. Tot la „Palatul Fermecat” a votat și Dorinel Munteanu, care s-a întreținut câteva momente cu edilul Popa.

„Am votat pentru o Românie normală și mă bucur că prezența la vot este una destul de mare pentru această oră, având în vedere faptul că vremea nu este una foarte bună. Erau niște vremuri pe care mi le amintesc acum. Se spunea sloganul de genul: <<Soarele răsare, Iliescu apare>>. Nu avem soare astăzi, dar sper să avem o Românie normală începând cu perioada imediat următoare. În legătură cu prezența Diasporei la vot, am fost un pic surprins, evident în mod plăcut. Chiar m-am uitat de dimineață pe statisticile din mass-media, iar în anii 90’-96’ prezența la vot în primul tur la prezidențiale era undeva în jur de 30-70 000. Am înțeles că acum cifra s-a apropiat de 300 000 de votanți aseară. Acest lucru este încurajator pentru procesul electoral legat de Diasporă. Cred că măsurile pe care le-au luat în ultima perioadă cei din Ministerul de Externe se văd în teren. Oamenii pot vota mult mai ușor, mult mai facil și nu se mai stă la cozi. Era momentul să se întâmple acest lucru. Legat de turul doi, aș putea avea un comentariu poate puțin ciudat. Am văzut luări de cuvânt în ultimele zile, cum că unii au fost supărați că alții n-ar fi participat la dezbateri publice. Este ca și cum noi, CSM Reșița, am fi supărați că nu a venit AC Milan, Barcelona sau Manchester United să joace cu noi niște meciuri de fotbal, când noi n-am ajuns în Liga Campionilor. Așa cum este în fotbal, în alte sporturi sau în Cupa României, meciurile încep din Liga IV, a III-a, a II-a, iar în final în Liga I. După aceea, cele mai bune intră în Liga Campionilor, așa este și la prezidențiale. Nu cred că putem să blamăm pe cineva că n-a participat la niște dezbateri cu unii care, dacă s-ar fi făcut și niște analize psihiatrice, n-ar fi fost acum candidați pe liste. Eu sunt convins că cei care vor fi în turul doi, vor avea dezbateri publice și ne vom bucura de explicații și de politici pe care le au în minte fiecare dintre cei doi candidați care vor rămâne. Asta doar dacă va exista un tur doi”, a declarat Ioan Popa, primarul muncipiului Reșița.

De asemenea, la cealaltă secție de votare amenajată în incinta grădiniței, a votat și Dorinel Munteanu, fotbalistul cărășean cu cele mai multe selecții la echipa națională de fotbal a României. Acesta nu a dorit să facă declarații. Înainte de a-și exprima votul, Ioan Popa și Dorinel Munteanu au avut o scurtă discuție despre fotbal.

Ștefan Moraru